Kultūras ziņas

Marka Rotko centrā sākas rudens sezona

Kultūras ziņas

Regnāra Vaivara provokācija

Džemmas Skulmes jaunākie darbi

Džemma Skulme: «Krāsas garša» ir noslēgums maratonam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Izstāde „Krāsas garša” ir kā zināms noslēgums izstāžu maratonam, kas bijis šī gada laikā – no septembra līdz septembrim, intervijā Latvijas Televīzijas Kultūras ziņu veidotājiem saka māksliniece Džemma Skulme. Izstāde tiek atklāta mākslas stacijā "Dubulti" 27.septembrī.

Māksliniece Džemma Skulme, noslēdzot deviņdesmitās jubilejas izstāžu maratonu gada garumā, šodien finišē Jūrmalā - mākslas stacijā "Dubulti", kopā ar mākslas zinātnieci un izstādes kuratori Ingu Šteimani skatītājiem atklājot jaunas un negaidītas mākslinieces talanta šķautnes un mākslinieciskos paņēmienus visjaunākajos darbos.

Pilna intervija ar Džemmu Skulmi

Vismaz seši darbus, kas aplūkojami izstādē, ir nākuši tik spontāni, ar tik piepildītu iekšēju atļaušanos, ka tas pašai māksliniecei sniedzis apmierinājumu. Kuri ir šie darbi, jāpēta un jāatklāj izstādes apmeklētājiem.

"Tāpat ļoti pēkšņi ienāca saules motīvs. Ļoti lakoniski. Patiesībā, manos gados tā dzīves apcere pie kaut kā pavisam vienkāršota mani novedusi – zeme, debess, saule. Tā zīme ienākusi caur krāsu, tāpēc izstādei nosaukums ir „Krāsas garša”, jo tā ienāk caur apetīti, krāsas vēlmi. Krāsas šļaksts ir vienkārši izgaršojams, tas ir skaists pats par sevi, un jau kā zīme runā," skaidro māksliniece.

Džemma Skulme atzīst, ka viņas mākslā ienāk arī dzīves traģika, - arī bijušā un šodienas traģika.

"Nav nekas daudz mainījies, jo tā traģika mācas virsū. Tā apdraudētība, bailes tomēr pastāv, un mēs dzīvojam zināmā baiļu sajūtā," saka māksliniece.

Veidojot visas Džemmas Skulmes deviņdesmitā jubilejas gada izstādes, mākslas zinātniece un izstādes kuratore Inga Šteimane atradusi pat tādus gleznotājas Džemmas Skulmes darbu salikumus, kas māksliniecei palīdzējis smelties pašai no saviem atradumiem.

Jau vēstīts, ka pērn Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā un šogad Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā notikušas plašas Džemmas Skulmes darbu retrospekcijas. Turklāt Rīgas mākslas telpā vēl līdz 23. oktobrim skatāmi gleznotājas Džemmas Skulmes un viņas dzīvesbiedra, mākslinieka un mākslas teorētiķa Ojāra Ābola kopdzīves laikā tapušie darbi izstādē “Klātbūtne”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti