Kultūras ziņas

Pēterbaznīcā festivāls "Dominante"

Kultūras ziņas

Kino vakari Imanta Ziedoņa mājās Murjāņos

Māksliniece Džemma Skulme iedvesmo jaunos

Džemma Skulme iedvesmo jaunos māksliniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Fonda "Mākslai vajag telpu" vasaras mājā Kalnciema ielā atklāta mākslinieces Kristas Dzudzilo izstāde "Skaidrība". Tā ir sestā izstāde no septiņām, ko fonds veido, iedvesmojoties no šī gada jubilāres - mākslinieces Džemmas Skulmes. Izstāžu ciklam noslēdzoties, visu septiņu jauno mākslinieku darbi tiks izstādīti  vienkopus.

Šī vasaras māja Pārdaugavā ir radoša telpa un galvenā platforma vairākām  mākslas norisēm. Džemma Skulme ir galvenais vadmotīvs šim izstāžu ciklam, atzīmējot mākslinieces 90 gadu jubileju.

"Šodien Krista Dzudzilo sakrīt ar to pašu, ko es savā dzīvē esmu veikusi - viņa rāpjas plauktu pēc plaukta. Es laikam no vecākās paaudzes māksliniekiem esmu viena no tiem, kas seko visu laiku un zināmā mērā pati atjaunojas no jaunā devuma. Man tas ir saprotams un tuvs, un patiesībā es tajā devumā saredzu apmēram to pašu, ko mēs arī savā dzīvē esam veikuši, tikai ir citi laiki, cita domāšana, tur ir tā starpība," stāsta Džemma Skulme.

Visas vasaras garumā fonda "Mākslai vajag telpu" vasaras mājā Kalnciema kvartālā ir aplūkojama septiņu latviešu mākslinieku izstāžu sērija "Džemma Skulme". Katru otro nedēļu kāds no jauniem autoriem būvē savu personisko dialogu ar Skulmes darbiem un meklē veidus, kādos interpretēt mākslinieces daiļrades idejas vai formālos risinājumus.

Māksliniece Krista Dzudzilo savu videodarbu "Skaidrība" traktē kā iespējamo sarunas sākumu ar Džemmu Skulmi, atklājot savu personisko pozīciju attiecībā pret mākslu un patiesību.

"Viņa vienā gabalā stāstīja par mūzika, par to, kā viņu ir ietekmējusi mūzika un kāds viņai ir mūzikas spēks. Šis darbs arī kaut kāda ziņā, vismaz ideja par to, radās no mūzikas. Tad man likās, ka tur kaut kāda kārtība ir, kaut kas tur ir pareizi, ka es gribēju rādīt šos darbus ka mūzika viņai arī ir svarīga," saka Krista Dzudzilo.

No konteineriem veidotā mākslas telpa veidota kā atgādinājums, ka Rīgā joprojām nav muzeja, kurā atspoguļota Latvijas pēckara un mūsdienu māksla. Arī mākslinieces Džemmas Skulmes darbi nav izstādīti pastāvīgā ekspozīcijā, bet gan ik pa laikam apskatāmi tikai atsevišķās izstādēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti