Dzelzceļa muzejā atklās miniatūro ēku meistara Alfrēda Straumes izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Dzelzceļa muzejā atklās izstādi “Alfrēda namiņi”, kura būs apskatāma no 23. oktobra līdz 16. novembrim, un tajā būs iespējams izpētīt ilggadēja muzeja darbinieka, meistara Alfrēda Straumes (1933–2016) radīto miniatūro ēku pasauli. Baznīcas, jūgendstila greznās fasādes, Vecrīgas Trīs brāļi un dzelzceļa stacijas – tā ir tikai daļa no izstādē apskatāmajām ēkām, kurām izstrādāta vissīkākā detaļa – rokturi, palodzes, logu kokgriezumi, aizkari, paziņojumā medijiem informē Dzelzceļa muzeja pārstāvji.

Tas viss radīts laikā, kad pasaule vēl nepazina 3D printeri.

Miniatūrās ielikts rūpīgs darbs ar kartonu, līmi un krāsu, pirms tam mērījumi, fotogrāfiju izpētīšana un aprēķini, lai lielo ēku pārvērstu atbilstošā mērogā.

Lai arī lielākā Alfrēda Straumes dzīves daļa saistīta ar celtniecību, tomēr viņa kaislība bijusi vēsture, dzelzceļš un arhitektūra. Lielāko daļu no izstādē apskatāmajām ēkām Straume taisījis mājās, tur uzbūvēti veseli pilsētu kvartāli.

“Alfrēds Dzelzceļa muzejā strādāja no 1995. līdz 2010. gadam, bija vienkāršs un sirsnīgs kolēģis, kas prata muzeja apmeklētājiem stāstīt par vēsturi un dažādiem dzīves atgadījumiem. Viņa zināšanas par Latvijas un īpaši Rīgas vēsturi bija neizsmeļamas. Tas viss atspoguļojas viņa veidotajās ēkās, kuras šajā izstādē varam apskatīt, pateicoties Alfrēda ģimenei,” teikts paziņojumā.

Izstāde būs apskatāma no 2019. gada 23. oktobra līdz 16. novembrim Dzelzceļa muzejā.

Izstāde “Alfrēda namiņi” ir daļa no miniatūro maketu izstādes “Liliputija 2019”, kas norisināsies no 23. līdz 27. oktobrim. Tajā būs aplūkojami dažādu veidu un mērogu miniatūrie dzelzceļa maketi no Latvijas, Čehijas, Vācijas un Krievijas. Paralēli notiks arī radošās darbnīcas bērniem, lokomotīvju un vagonu modeļu parāde un sarunas ar modelistiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti