Kultūras rondo

Dziesminieces Anta Eņģele un Laila Ilze Purmaliete stāsta par atkalsatikšanos dziesmās

Kultūras rondo

"Kino Bize" svin pirmo desmitgadi ar svētku programmu

Jūrmalas muzejā skatāma gobelēnu izstāde "Cik sver gaisma?"

Dzeja, kas top aužot. Jūrmalas muzejā skatāma gobelēnu izstāde «Cik sver gaisma?»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Dažādu paaudžu Latvijas tekstilmākslinieki, kuri strādā gobelēna tehnikā, Jūrmalas muzejā sarīkojuši izstādi. Grupas izstādei dots nosaukums "Cik sver gaisma?", un gaismas tēma austajās tekstilijās risināta radoši un daudzveidīgi.  

Jūrmalas muzeja otrā stāva izstāžu zālēs apskatāmi ap 30 latviešu tekstilmākslinieku darbi gobelēna tehnikā. Darbus vieno gaismas tēma, tomēr mākslinieki to interpretējuši pārsteidzoši dažādi. Arī mūsdienu materiālu daudzveidība sniedz neierobežotas iespējas tekstilmākslinieku rokrakstu dažādībai. 

Izstādes kuratore ir tekstilmāksliniece Ieva Prāne. Par izstādīto darbu kopu viņa Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" teic – tas pilnīgi noteikti ir kaut kas īpašs Latvijas kultūras dzīve: "Aust stellēs gadu vai pusgadu – ja tu esi mākslinieks, protams, ka tur ieviešas savas korekcijas. Un man patīk skatīties, kā cilvēks ir interpretējis materiālu, skici un kā viņš stāstu noved līdz tai estētikai, ko mēs katrs varam ieraudzīt šeit, izstādē. Vēl kas šai izstādei ir ļoti raksturīgs un interesants [..] – šeit katrs var atrast kaut ko sev. Ja kādam kas viens nepatīk – tonālā gamma vai, mazums, pats mākslinieks – viņš var palasīt tekstus par tēmu, cik sver gaisma, kas vispār ir gobelēns, austas tekstilijas."

Nosaukums "Cik sver gaisma?" patapināts no mākslinieka Rolanda Krutova teksta, un viņš ir arī izstādes vizuālās identitātes autors. Lai arī gaismas tēma mākslā vienmēr bijusi aktuāla, Prāne ir pārliecināta, ka to nevajag atmest, jo mēs katrs to redzam savādāk: 

"Tā liesma katram mums iekšā deg savādāk – citam tā ir silta, citam tā ir neona, citam tā ir klusa un maiga, un tūlīt, tulīt nodzisīs."

Izstādē piedalās tādi meistari kā Egils Rozenbergs, Ruta Bogustova, Irisa Blumate, Lija Rage – mākslinieki, no kuriem var mācīties. Taču līdzās viņiem arī studentu darbi. Kuratores novērojums – studenti, kuriem vēl nav izveidojusies rokraksts, eksperimentē ar materiālu. Un meklējumus šai ziņā nav atmetusi arī māksliniece Kristīne Celmiņa. "Viņa spēlējas ar materiālu," pauž Ieva Prāne.

Celmiņas daiļrade ekspozīcijā "Cik sver gaisma?" ir pārstāvēta ar diviem izmēros nelieliem gobelēniem par biblisku tēmu, ko vieno darba nosaukums "Bailēs no bada". Māksliniece izveidojusi arī nelielu aprakstu. "Man tās ir pārdomas. Tas, protams, ir mans personiskais, ietekmējoties arī no Rakstiem. Viss ir savijies kopā ar tekošajiem notikumiem un bailēm, ko mēs visi februārī pārcietām. [..] Visas šīs bailes un emocijas, kas gāja caur galvu, iespējams, ir šajā darbā," viņa saka. "Tomēr pamatā man tā doma ir – ir Ziemassvētki, un kāds piedzima un ienesa gaismu pasaules vēsturē."

Arī Celmiņa kolēģu darbos saredz lielu daudzveidību: 

"Kompozīcijas darbiem ir no ļoti niansētām gaismēnu austām gleznām līdz ļoti abstraktām, līdz pat ļoti dekoratīviem risinājumiem.

Es domāju, ka mēs kā tauta būtu ļoti liela ieguvēja, ja mēs koptu šo jomu. Šī ir savā ziņā dzeja."

Liela daļa izstādes dalībnieku ir Latvijas Tekstilmākslas asociācijas biedri. Asociācijas vadītāja Andra Dīriņa tostarp ir viena no izstādes dalībniecēm. Viņas izstādītajam darbam "Gaisma ausa" ir gadiem gara vēsture: "Skice ir ļoti sena, [no laikiem], kad es vēl nemācījos akadēmijā. Es biju aizsākusi šo darbu uz maza rāmīša, mazā izmērā. Man kāda trešdaļa bija uzausta. Tēvs teica: "Uzaud to gobelēnu." Un tad es ieraudzīju – jā. Sākotnēji viņš vēlējās "Vējiem līdzi" (bija tādā forša filma mūsu laikos bērnībā). Gan vējš, gan gaisma, gan brīvība... Mēs jūtamies brīvi, lidojam – tāds tas vēstījums."

Gobelēna vēsture ir sena – tas ir tekstilmākslas žanrs, kas tiek praktizēts visā pasaulē jau tūkstošiem gadu. Gobelēnam ir sava vēsture arī Latvijas tekstilmākslā, un Ieva Prāne uzsver: "Tā nezudīs, kamēr es dzīvošu. Baigi skaļi [sacīts]. Tas atkarīgs no mums pašiem. Ja mēs to ņemsim un apraksim, tad apraksim. Meistari mēs uz to rakšanu esam. Bet, ja mums ir kas skaists dots..."

No kreisās: Ieva Prāne, Ivars Noviks, Kristīne Celmiņa un Andra Dīriņa
No kreisās: Ieva Prāne, Ivars Noviks, Kristīne Celmiņa un Andra Dīriņa

Ekspozīcijā iekļauts Prānes gobelēns "Gaismas dārzos", ko var apskatīt no abām pusēm. Gobelēna ēna veido rakstu uz sienas un par to jāsaka paldies scenogrāfam Ivaram Novikam, kurš iekārtojis izstādi. Jāpiebilst, ka arī citi tekstilmākslinieki rāda savu darbu otru pusi. 

Darbu eksponēšanā liela nozīme ir telpai, un Jūrmalas muzeja otrā stāva zāles ir pateicīgas daudzu darbu izvietošanai, te iespīd arī dabiskā gaisma. Noviks atklāj, ka darbus izstādījis, balstoties uz izjūtu, uz emocionālo: "Mans skolotājs Andris Freibergs vienmēr teica, ka vajag impulsīvi un ka nevajag ar prātu, racionāli. Protams, ir dažādi ceļi, kā nonākt, bet intuitīvi – tas mani vienmēr ir vairāk saistījis."

Jāpiemin Kristīnes Celmiņas sacītais, ka

ar tekstilijām un tekstilmākslu mēs sastopamies ik uz soļa – apģērbā, mēbeļu audumos, aizkaros –, taču izstāde, kurā eksponēti gobelēna tehnikā austi darbi, tā jau ir dzeja. 

Izstāde "Cik sver gaisma?" Jūrmalas muzejā piedzīvojama līdz 30. decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti