Dvietē novada muzeju ierīko daudzdzīvokļu mājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ilūkstes novada Dvietes pagastā muzejs par savu novadu un pagasta cilvēkiem ierīkots pašvaldības daudzdzīvokļu mājas trīsistabu dzīvoklī. Tajā ir senās un jaunās vēstures liecības par novadu, tā cilvēkiem, kā arī iespēja pagasta senioriem tikties, darboties un kuplināt muzeja telpas ar jaunām ekspozīcijām.

Savulaik lauku tūrisma mājas „Liepziedi” saimniece Astērija Kuņicka, dzīvojot gleznainā Dvietes palieņu ielokā, bija viena no pirmajām novadā, kura mēģināja uzsākt lauku tūrisma biznesu, piedāvājot atpūtniekiem gan atpūtu mierīgā un koptā vidē, gan tējas un gardas maltītes. Šī nodarbe nu palikusi vaļaspriekam, jo šobrīd savu enerģiju kundze velta Dvietes muzejam.

Daudzdzīvokļu mājas pirmā stāva trīsistabu dzīvokli, ko pašvaldība piešķīra muzeja izveidei, kļuvis par Astērijas kundzes jauno hobiju. Te katrā stūrītī tiek veidotas ekspozīcijas, kas glabā Dvietes vēsturi un stāstus par šejienes cilvēkiem.

Pirmais, par kuru sāk savu stāstu muzejā, ir Pēteris Kokins - bijušais kolhoza priekšsēdētājs, kura laikā sāka vākt pirmās liecības par Dvieti. Jaunpienākums muzejā, ar ko lepojas dvietieši, ir lietas, kas liecina par cilvēku darbu un sasniegumiem - formastērpi, fotogrāfijas, apraksti.

Vesela istaba Dvietes muzejā atvēlēta senlietām, rāda Astērija Kuņicka. Pašai muzeja vadītajai interesantākā un neparastākā no apkaimē atrastajām mantām šķiet sens žurku ķeramais rīks.

Ilūkstes novadā Dvietes muzeja telpas šobrīd kļuvušas arī par vietu, kur pulcējas apkaimes aktīvākās seniores, lai adītu, austu un tamborētu, kā arī izliktu apskatei savus darbus. Tas muzeja telpas dara apdzīvotas un papildina ar jaunām ekspozīcijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti