Kultūras ziņas

Atklāta Imanta Ziedoņa bibliotēka

Kultūras ziņas

Braiena Īno "77 miljoni gleznu"

Maijas Noras Tabakas "Jubilejas izstāde"

Durvis vērusi Maijas Noras Tabakas «Jubilejas izstāde»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

5. novembrī 80. jubileju svinēs tautā iemīļotā māksliniece – Maija Nora Tabaka. Māksliniece ir teikusi, ka glezno tikai to, kas viņai patīk, darbos uzburot sirreālu atmosfēru, kurā reālais savijas ar iztēlē dzimušo. Neraugoties uz to, ka ģimenes apstākļu dēļ māksliniece šobrīd neiziet sabiedrībā, galerijā “Daugava” bez gaviļnieces klātbūtnes atklāta Maijas Tabakas “Jubilejas izstāde”.

Pretstatā rudens drēgnumam galerijā “Daugava” valda vasara, gleznotājas Maijas Tabakas 80. jubilejas gaidās skatītājiem sniedzot prieku un glezniecības baudu. Māksliniece ir teikusi, ka glezno tikai to, kas viņai patīk. Šovasar viņu vilinājušu ziedi. Gleznotāja ielūkojusies to krāšņajos un brīžiem trauslajos tuvplānos, atklājot krāsu un absolūtā skaistuma pasauli.

Galerijas “Daugava” vadītāja Anda Treija stāsta:

“Jubilejas izstādes gaisotne – tie ir svētki, un svētki bez ziediem nav iedomājami. Un tāpēc Maija Tabaka, gatavojoties šai izstādei galerijā, visu vasaru gleznoja ziedus.

No sākuma ar pretestību, jo viņa sevi neuzskata par puķu gleznotāju, bet tad mēs tā parunājām, ziedi bija ļoti daudzās viņas gleznās. Arī šajā izstādē “Dālija”, kur centrālais tēls ir jaunā meitene, bet tur ir fantastisks grandiozs dālijas zieds.”

Maija Tabaka ziedu formas un krāsu attiecības sauc par ziedu arhitektūru. Jubilejas izstādē galerijā “Daugava” līdzās ziedu gleznojumiem izlikti arī vairāki iepriekšējo gadu darbi – daži no tiem plašākai publikai līdz šim neredzēti.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Mākslas kritiķis Tomass Pārups komentē izstādi:

“Laikam visinteresantāk man šķiet uzzināt, kā viņa veido savus darbus. Es gribētu viņai to arī pats paprasīt.

Skatoties uz darbiem, rodas vēlme izprast, pēc kādiem principiem, pēc kādiem iespaidiem viņa atlasa elementus, kas sastāda kompozīciju?” 

“Tevi nepamet aizdomas, ka nekas tur nav nonācis nejauši, un tādēļ ir interese saprast, kā viņa veido tās kompozīcijas, kāpēc?  Liekas, ka tas viss liecina par viņas pārdzīvojumiem, un ir interesanti, ka viņa to asociatīvo kompozīciju spēj izveidot tik saistošā veidā, ka rodas vēlme to šķetināt pašam galvā, skatoties gleznas,” spriež Pārups.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti