Rīta Panorāma

Intervija ar Krišjāni Kariņu

Rīta Panorāma

Intervija ar Maestro Raimondu Paulu un Buku

Zuzeum - jauns mākslas centrs Rīgā un Zuzānu kolekcijas mājvieta

Durvis vērs «Zuzeum» – jauns mākslas centrs Rīgā un Zuzānu kolekcijas mājvieta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

10. septembrī ar izstādi “Mēs dzīvosim. Mūsdienu māksla Zuzānu kolekcijā” durvis ver “Zuzeum” – jauns mākslas centrs Rīgā un Zuzānu kolekcijas mājvieta.

2017. gadā dibinātais “Zuzeum” ir mākslas kolekcionāru un mecenātu Dinas un Jāņa Zuzānu investīcija Latvijas un visa Baltijas jūras reģiona mākslas infrastruktūrā. Tā dibināšanas mērķis ir Latvijas mākslas popularizēšana starptautiskā kontekstā, radot vietu sarunām un kultūras apmaiņai.

Pirmā “Zuzeum” izstāde sniedz ieskatu Zuzānu kolekcijas jaunieguvumos un piedāvā apmeklētājiem starptautisku mākslas pieredzi Rīgā.

Visi izstādē apskatāmie darbi tapuši pēc 2000. gada, un to autori ir mākslinieki ar dažādu izcelsmi un pieredzi no Latvijas, Igaunijas, Krievijas, Vācijas, Francijas, Lielbritānijas, Kamerūnas, Dienvidāfrikas, Indijas, Meksikas un ASV.

Izstādē ir redzami lielformāta mākslas darbi – gleznas, skulptūras un dekoratīvā māksla – par mūsdienu cilvēkam un sabiedrībai svarīgām tēmām: identitāte, tehnoloģijas, citplanētieši, viltus ziņas, robežu pārvarēšana, daba, saknes, eskeipisms, nāve, vientulība, pašizziņa, cerība, izglābšanās.

"Zuzeum" izstāžu vadītāja Ieva Zībārte par mākslas centra atvēršanas izstādi
00:00 / 00:48
Lejuplādēt

Mākslas centra izstāžu vadītāja un atvēršanas izstādes kuratore ir Ieva Zībārte. Viņa stāsta: “Sākotnēji, tāpat kā daudzām kultūras institūcijām, mums bija citi izstādes plāni. Gribējām vērt durvis jau maijā, bet pandēmija izjauca daudzus plānus. Tās ieceres, kas bija padomā, nācās pārskatīt. Kad domājām, ar ko tad varētu sākt, ja rudenī varēsim atvērties, bija skaidrs, ka nevaram plānot – tolaik, aprīlī, maijā – starptautisku sadarbību un aicināt kuratorus no ārzemēm, ka būs jāiztiek ar saviem resursiem. Un lēmums izveidojās diezgan dabiski – strādājam ar saviem intelektuālajiem resursiem, ar savu kolekciju, bet parādām to, ko Latvijas skatītājs un mākslas mīļotājs nevar iegūt pandēmijas situācijā, kad nevaram šķērsot robežas.

Mēs piedāvājam to pieredzi, ko varētu citkārt gūt Berlīnē, Parīzē, Londonā, šoreiz gūt Rīgā un aplūkot starptautisku mākslinieku darbus.”

Jaunais mākslas centrs atrodas Lāčplēša ielā 101, gana skaļā un rosīgā Rīgas daļā, netālu no dzelzceļa līnijas. "Zuzeum” direktore un koncepcijas dizainere Agnese Kleina izrāda mākslas centru no tās ēkas puses, pa kuru nāks apmeklētāji: "Mēs nākam iekšā it kā pazīstamajā ēkā pilnīgi no otras puses. Droši vien tāpēc ir sajūta, ka neatrodies Rīgā. Tas ir vispatīkamākais, un arī, kad redzu, ka cilvēki brauc garām, viņi paliek uz pauzes, jo šis ir pārsteigums."

"Šeit viss ir maigi siltā, oranžā krāsā, ēka ir renovēta, savesta kārtībā, tai būtībā ir piešķirtā trešā dzīve, tai ir jauni logi un durvis tajās vietās, kur tie bija pirms 100 gadiem, bet pa šiem 100 gadiem bija paslēpti. Tāpēc it kā viss ir jauns, bet vienlaikus pazīstams," iepazīstina Agnese Kleina.

Zīmīgi, ka uz ēkas fasādes uzraksts "Laiki mainās visu laiku” – tas radies Agneses Kleinas sarakstē ar kolekcionāru Jāni Zuzānu.

"Daudzas lietas šeit ir kļuvušas publiskas – iemūrētas, izceltas un visādi citādi noliktas skatītājiem priekšā tieši no dzīves, ka tas nav tā, kā mēs domājam, kā mēs varētu šeit visu apdzīvot. Ir kā dzīvē, kur notiek gan joki, gan interesanti gadījumi, ir pašiem sava filozofija, ar visu arī dalāmies šeit, publiskajā telpā," skaidro Agnese Kleina.

Paziņojumā medijiem skaidrots, ka “Zuzeum” ēka Lāčplēša ielā 101, kas pēc arhitekta un inženiera Edmunda fon Trompovska projekta 1910. gadā celta kā korķa fabrika, ir Zuzānu kolekcijā pārstāvēto darbu un vairāku mākslinieku paaudžu laikabiedre. Tā funkcionēja jau tad, kad Rīgā darbojās pirmie modernisti un tika dibinātas mākslas skolas. Netālu ir bijusī Kārļa Zāles darbnīca un atjaunotā Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas koka ēka. “Zuzeum” atrodas starp Rīgas vēsturisko centru, UNESCO Pasaules mantojuma vietu, un topošo “Rail Baltica” dzelzceļa līniju, kas Helsinkus, Tallinu, Rīgu, Viļņu un Varšavu savienos ar Eiropu. Ēka tika uzcelta kosmopolītiskā, daudzvalodīgā un dinamiskā Rīgas vēstures posmā, tā ir pārdzīvojusi karus un krīzes un līdzīgā laikā tiek atvērta no jauna, lai turpinātu sarunu par pilsētu un mākslu.

Pēc 2020. gada pirmajā pusē notikušās pārveides “Zuzeum” aicina piedzīvot mākslu divās izstāžu zālēs ar 1100 kvadrātmetru platību, skulptūru dārzā, kafejnīcā un jumta terasē. Mākslas centra izstāžu programmu papildinās ekskursijas, lekcijas, meditācija, kino un DJ vakari.

Agnesei Kleinai īpaši tuva ir Mazā izstāžu zāle, par to viņa stāsta ar aizrautību: "Mēs esam Mazajā zālē. Un mēs viņu esam komandā iesaukuši par mūsu mākslas kapelu. Šis vārds parasti tiek asociēts ar reliģiskām iestādēm, un tāpēc tas ir tas mūsu iekšējais mīļvārdiņu šai telpai, jo tā ir ieguvusi daudz gaismas."

Ir paredzēts, ka Mazā zāle būs atvēlēta meditācijām.

"Katru dienu noteiktās stundās šeit būs iespēja jebkuram izbaudīt, piedalīties mākslas meditācijā, ar to saprotot kaut ko ļoti vienkāršu. Mēs iedosim dezinficētu jogas paklājiņu, vai apmeklētājs ieradīsies ar savējo un varēs veselu stundu raudzīties uz visiem mākslas darbiem vai vienkārši sēdēt viena mākslas darba priekšā, gremdēties tajā domā, kas tur ir pateikts vai vienkārši aizmirsties," stāsta Agnese Kleina.

"Zuzeum" darbinieki runā latviešu, krievu, angļu, vācu, franču, portugāļu, hindi, pandžabu, holandiešu un dāņu valodā. "Zuzeum" izstādēs bērniem un jauniešiem līdz 18 gadiem ieeja bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti