Kultūras ziņas

"Uz Akapulko, kundze!" Valmieras teātrī

Kultūras ziņas

Nacionālajā teātrī "Alise brīnumzemē"

Izstāde "Ilmārs Blumbergs. Beigas ir."

Durvis ver izstāde «Ilmārs Blumbergs. Beigas ir»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pēc izcilā mākslinieka Ilmāra Blumberga nāves viņa dēla, arīdzan Ilmāra, izveidotais Blumberga fonds par savu pienākumu izvirzīja regulāru izstāžu rīkošanu dažādās Latvijas pilsētās. Pirmo reizi ar līdz šim neredzētiem mākslinieka Ilmāra Blumberga darbiem skatītājus priecēs izstāde, ko 18. oktobrī atklāj Jūrmalā – Raiņa un Aspazijas vasarnīcā.

Izstādē “Beigas ir” eksponēti zīmējumu cikls “Tenerife 2015”, nelieli tēlniecības darbi, kā arī plaša pašportretu sērija.

“Beigas ir” – mākslinieks Ilmārs Blumbergs, sajūtot neizbēgamo dzīves iznākumu, pirms četriem gadiem pavadot pēdējos mēnešus Tenerifē, radīja melnbalto zīmējumu sēriju. Skatītāji to varēs ieraudzīt pirmo reizi Blumberga fonda sarīkotajā izstādē Jūrmalā - muzejā “Raiņa un Aspazijas vasarnīca”.

Mākslinieka I.Blumberga dēls, Blumberga fonda direktors Ilmārs Blumbergs stāsta:

“Šie darbi tiek izstādīti pirmo reizi, tie faktiski ir pēdējie mākslinieka darbi, kas tapuši Tenerifē 2015. gada beigās. Nelieli zīmējumi ar tušu, ogli, zīmuli un mazliet akrilu uz rokas lējuma bieza papīra.

Tēma ir – mākslinieka nāve, varētu teikt, ka viņš ir ilustrējis savu nāvi un atainojis viņu 23 zīmējumu sērijā ar nelieliem komentāriem.”

Mākslas zinātniece Anita Vanaga izstādes katalogā raksta: “Ar katru zīmējumu sarūk dzīve. Pēdējie Ilmāra Blumberga zīmējumi ir spēcīgi, vienkārši, blumberģiski savā patosā un skatuviskajā šķērsgriezumā ar pazemes, zemes un debesu joslu. Mākslinieks koncentrējas uz personiski vissvarīgāko. Tēli it kā ir tādi paši kā agrāk. Tikai vientuļi. Tiem vairs nebūs turpinājuma. Blumbergs raksta skopi: “Dzīve bija brīnišķīga””.

Izstādi papildina tēlniecības darbi, kuri tematiski saistīti ar Hēsioda darbu “Teogonija” un ir tapuši astoņdesmito gadu nogalē Amerikā, kur Blumbergs strādāja kopā ar keramiķi Pēteri Martinsonu.

Izveidotais Blumberga fonds regulāri turpinās iepazīstināt ar mākslinieka atstāto mantojumu skatītājus visā Latvijā. Fonda direktors Ilmārs Blumbergs uzsver – fonda mērķis ir izstādīt darbus, kas radīti, lai uz tiem cilvēkiem skatītos, nevis lai stāvētu noliktavā.

“Esmu priekš sevis uzlicis mērķi, lai vismaz vienreiz gadā Latvijā kaut kur parādītos kādi darbi un lai tas vārds turpina dzīvot pie skatītājiem,” sola Blumbergs juniors.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti