Durvis apmeklētājiem vērs Tukuma Mākslas muzejs ar jaunu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

16. maijā pēc Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu radītās pauzes durvis apmeklētājiem vērs Tukuma Mākslas muzejs, piedāvājot skatīt glezniecības izstādi “Saules pusē. Leonīda Āriņa un Alekseja Naumova glezniecība” ar vecmeistara Leonīda Āriņa un mūsdienu gleznotāja Alekseja Naumova mākslas darbiem, medijus informē muzeja pārstāvji.

Izstādes kodolu veido mākslinieku – Tukuma muzeja dibinātāja, vecmeistara Leonīda Āriņa un izcilā mūsdienu plenērista Alekseja Naumova – radniecīgā krāsas izjūta un mīlestība pret fovismu un franču moderno glezniecību. 

Muzejā atzīmē: “Krāsu spraigums, kas parādās abu mākslinieku darbos, saplūst kopīgā izstādes tēlā, kurā grūti nošķirt laiku, telpu un autorus. Abu mākslinieku glezniecību apvieno saule – kā simbols un ceļazīme Leonīda Āriņa gleznās, kā krāsas, košuma un dienvidu tēls, kā mūžīgā ceļabiedre Alekseja Naumova plenēra glezniecībā.”

“Tāda sajūta, it kā es pats to būtu gleznojis”, teic Aleksejs Naumovs par Leonīda Āriņa gleznām.

Abu mākslinieku darbos ir daudz kopīga, tomēr arī daudz atšķirīga. Viņi lieto dažādus  glezniecības paņēmienus. Citādi ir arī ceļi, kā viņi pie tiem nonākuši. Aleksejs Naumovs glezno dabā, uz vietas atlasot motīvus, notverot gleznās Latvijas, Francijas, Itālijas un citu valstu dabu un arhitektūru.

Aleksejs Naumovs, Burano pēcpusdiena, 2019, audekls/akrils, autora īpašums.
Aleksejs Naumovs, Burano pēcpusdiena, 2019, audekls/akrils, autora īpašums.

Leonīds Āriņš ilgi strādāja pie vienas gleznas, to gleznojot un pārgleznojot, visu nokasot un sākot no jauna. Viņš nekad negleznoja dabā – tikai darbnīcā. Bieži vien darbi tā arī palika darbnīcas sienās un netika nevienam rādīti – viņa glezniecība neiekļāvās laikā, kurā tā tapa.

Izstādē līdzās skatāmas abu mākslinieku gleznas, kas rada neparastu parādību – zūd robežas un laiks, apmeklētājam ļaujot ieraudzīt no cita skatupunkta Āriņa un Naumova mākslas darbus, skaidro muzejā.

Glezniecības izstāde “Saules pusē. Leonīda Āriņa un Alekseja Naumova glezniecība” būs skatāma Tukuma Mākslas muzejā līdz 2020. gada 8. novembrim.

Par māksliniekiem

Leonīds Āriņš (1907–1991) – mākslinieks un Tukuma muzeja dibinātājs. Studējis Latvijas Mākslas akadēmijas Dekoratīvās glezniecības meistardarbnīcā. Izstādēs piedalījies no 1935. gada. Izveidojis Tukuma pilsētas mākslas muzeju un to vadījis (1935–1953). Paralēli strādājis arī par bibliotekāru un zīmēšanas skolotāju. 1968. gadā devies pensijā un nodarbojies tikai ar glezniecību.

Aleksejs Naumovs (1955) ir Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, bijis LMA rektors (2007 - 2017). Beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu profesora Induļa Zariņa vadībā un radošo aspirantūru profesora Eduarda Kalniņa meistardarbnīcā. Bijis Francijas valdības stipendiāts (Université Paris I Sorbonne – Arts Plastiques, Cinéma et Sciences de l’Art, École nationale supérieure des beaux-arts de Paris), studējot glezniecību Parīzē. Izstādēs piedalās kopš 1979. gada. Aktīvi darbojies gan radoši – stājglezniecībā, grāmatu ilustrēšanā –, gan pedagoģijā un kultūras notikumu organizēšanā Latvijā un pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti