Dienas ziņas

Dzierkaļu kalns – Latvijas ģeovieta 2017

Dienas ziņas

Palielinās mājražotāju skaits

Durbes pilī atklāj izstādi "Kurzemes albums"

Durbes pils izstādē apskatāms senākais Tukuma ainavas attēls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Durbes pilī atklātajā izstādē “Kurzemes albums” apkopoti 18.gadsimta beigās un 19.gadsimta sākumā radīti zīmējumi, akvareļi un siluetgriezumi. Darbi, kuru autori ir Tukuma ķirurga un pirmās aptiekas dibinātāja Groškes dzimtas pēcnācēji, ļauj ielūkoties tā laika ikdienas dzīvē un vērtībās.

Ceļojums divu gadsimtu senā pagātnē izstādē ''Kurzemes albums'' sākas ar pirmās Tukuma aptiekas dibinātāja Johana Gotloba Groškes mazmazdēla, tolaik 13 gadus veca zēna zīmējumu, kas ir senākais attēls par Tukumu, kas saglabājies līdz mūsdienām. Izstādē šis darbs papildina 90 zīmējumus, siluetgriezumus un fotogrāfijas, par kuru esamību ilgus gadus nekas nebija zināms.

„Šo kolekciju, ielīmētu pavisam necilā padomju laika albumiņā, ieguva Jānis Zuzāns. Albums ir attēlu kopums, kura autori ir piederīgi vienai ļoti, ļoti lielai dzimtai. Tā ir aptiekāra Johana Gotloba Groškes dzimta,” stāsta Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola.

Starp zīmējumiem  un akvareļiem ir vairāku savā laikā atzītu vācu mākslinieku darbi, tomēr vairums gleznu autoru nav profesionāli mākslinieki. Tomēr viņu talants palīdz atklāt to radītāju domu un jūtu pasauli.

„Lielākā vērtība ir unikalitāte. Ir fiksētas 18.gadsimta beigu, 19.gadsimta sākuma ainavas. Liela daļa darbiņu ir nozīmēta arī no citu slavenu mākslinieku darbiem, bet, lai to izdarītu, arī ir vajadzīga prasme,” skaidro vēstures pētniece Inta Dišlere.

Durbes pils ir vienīgais ārpusrīgas muzejs, kur izstāde būs apskatāma, bet visi darbi ir apkopoti arī grāmatā “Kurzemes albums. Laikmeta portrets 18. gadsimta beigu – 19. gadsimta pirmās puses piemiņas albuma attēlos”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti