Dienas ziņas

Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētki beigušies

Dienas ziņas

Priekuļu novadā digitalizē kapsētas

Tukuma muzejam dāvina senas gleznas

Durbes pils gleznu kolekciju papildina trīs Bīlenšteina mākslas darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Durbes pils kolekciju pirmdien, 16.augustā, papildināja vēl trīs vācbaltiešu gleznotāja Zigfrīda Bīlenšteina gleznas, no kurām viena – “Avis” – iespējams, pirms 111 gadiem jau bijusi izstādīta gleznu izstādē Tukumā. Dāvinājumā saņemti arī seši Viļa Valdmaņa darbi, kurš izstādēs sācis piedalīties pagājušā gadsimta 30. gados un gleznojis pārsvarā reālistiskas ainavas un klusās dabas.

Pēc daudziem prombūtnes gadiem pirmdien Latvijā atgriezušās desmit latviešu mākslinieku 20. gadsimta sākumā gleznotas gleznas, kas ilgu laiku atradušās Gerdas Kolas privātkolekcijā Vācijā.

„Es esmu vāciete, bet dzimtene ir tur, kur ir manas ģimenes saknes, un saknes ir šeit, Latvijā,” par sevi saka gleznu dāvinātāja Gerda Kola.

„Apmēram pirms 30 gadiem es sāku interesēties par Latviju un interesēties par mākslu. Un es redzu - tas ir latvietis, un tas ir latvietis, bet tas ir baltvāciešu gleznotājs, un tādēļ es pirku,” saka Kola.

Tukuma muzejs dāvinājumā saņēmis sešus latviešu gleznotāja Viļa Valdmaņa darbus,  vienu līdz šim mazpazīstama gleznotāja Rūdolfa Feilera darbu un trīs vācbaltiešu mākslinieka Zigfrīda Aleksandra Bīlenšteina gleznas, no tām savdabīgākā  ir glezna, kurā attēlots senākais viduslaiku dzīvojamais komplekss Rīgā - ''Trīs brāļi'', bet gleznas otrā pusē ir ''Avis'', kas,  iespējams, bijusi izstādīta pirmajā gleznu izstādē Tukumā 1905. gadā, ko rīkoja Tukuma Viesīgā biedrība.

„Tā ir glezna uz atsevišķa audekla. Tas nav viena audekla divpusējs apgleznojums. Tie ir divi atsevišķi darbi, kas ir salīmēti uz kartona kopā,” norāda Tukuma Mākslas muzeja vadītāja Inese Klestrova.

Kāpēc un kad divas gleznas kļuvušas par vienu, nav zināms, bet muzejnieki sola to noskaidrot. „Tas nozīmē lielu darbu, bet viss Durbes pils liktenis jau ir bijis meklēt un atrast, un piepildīt šo pili ar mākslas darbiem. Kopš mēs esam izveidojuši izstādi „Baltijas māksla”, kas ir veidota, atceroties 1905. gada mākslas izstādi Tukumā, mēs esam pievērsušies arī vācbaltu autoriem. Mēs esam ļoti lepni un gandarīti, un pateicīgi [dāvinātājai],” piebilst Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola.

Kad jaunieguvumu būs apskatījuši restauratori, gleznas tiks izstādītas Durbes pilī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti