Kultūras ziņas

Keramiķu duets "Skuja Braden" gatavo darbus Venēcijas biennālei

Kultūras ziņas

"Sievietes daļas" – drāma par spēku un mīlestību

Dundagas pilī apskatāma īpaša gobelēnu izstāde

Dundagas pilī skatāma Zentas Loginas un Elīzas Atāres gobelēnu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Par jaunu mākslas telpu šobrīd pārvēršas Dundagas pils. Sākums iedvesmo – tur iekārtota iespaidīga divu aizsaulē aizgājušu māsu, Zentas Loginas un Elīzas Atāres, izstāde. Lai ieraudzītu šos mākslas darbus, pirms vairāk nekā 30 gadiem Rīgas Svētā Pēterbaznīcā ļaudis stāvēja garās rindās. Arī Dundagas pils komanda cer, ka sabiedrība sadzirdēs, ieraudzīs un iedvesmosies.

Dundagā ir vecākā un lielākā pils visā Ziemeļkurzemē. Tā reiz piederēja Ostenzakenu dzimtai, un vēsturiskajās atmiņās rakstīts, ka savulaik pilī bija daudz gobelēnu. Lai gan pēc atjaunošanas pils iekšpusē ir jūgendstila vaibsti, pati ēka ir ar viduslaiku auru, tāpēc arī šodien divu mākslinieču gobelēni Dundagas pilij piestāv ļoti.

Izstādes kuratore Ieva Kalniņa skaidro: "Mākslas darbi ir ļoti augstvērtīgi, ļoti kvalitatīvi un iedvesmojoši, bet vēl, ja iepazīstas ar mākslinieču dzīvesstāstu, tad tas, es domāju, ir ļoti motivējoši, lai dotu spēku dzīvot šajā grūtajā pandēmijas laikā."

Izstādes centrālais darbs ir "Rozā raķete", un mākslas zinātniece Ieva Kalniņa arī abas māsas salīdzina ar raķetēm. Pirms radošās brīvības posma vecākā māsa Zenta Logina aizvadīja desmit ciešanu gadus, tāpēc šķiet, ka pēc tā mākslā viņa radīja brīnumus.

"Kad mēs uz šiem darbiem skatāmies, mēs jau vairs neredzam nekādas ciešanas. Mēs redzam vienkārši fantastisku mākslinieču piepildījumu, šo radošo spēju piepildījumu. Un tas, man liekas, ir nenormāli iedvesmojoši," teic kuratore.

Parasti par autoru tiek uzskatīts tas, kurš rada mākslas darba skici. Šajā gadījumā tā bija Zenta Logina, kuras skiču maketi jau paši izskatās kā mākslas darbi. Tehniski pēc tam to īstenoja māsa Elīze Atāre, tomēr izstādes kuratore uzskata, ka arī viņa ir uzskatāma par līdzautori: "Jo Elīze ir pati meklējusi šos materiālus, dzijas, pati viņas krāsojusi, "piedzinusi", kā žargonā saka,  "piedzinusi toņus" līdz vajadzīgajam. Tad tikai ir sekojis šis aušanas process. Līdz ar to tas viņas ieguldījums tomēr ir vairāk nekā tikai tehniska realizācija."

Divās nelielās istabās dzīves laikā māsām tapuši 62 gobelēni. Stellēm tie bija par lielu, tāpēc tie veidoti no nelieliem gabaliem, ko pamanīt var vien zinātājs. Trešdaļa no visiem darbiem šobrīd no Zuzānu kolekcijas atceļojuši uz Dundagas pili un būs apskatāmi trīs mēnešus.

"Zentai Loginai skiču bija tik daudz, ka Elīze vēl vairākus gadus pēc māsas  nāves varēja aust gobelēnus. Zentai veltītajā personālizstādē cilvēki gaidīja rindā, bet māsas vārds pie autoriem neparādījās. Šobrīd "Rozā raķete" Dundagas pilī veltīta abām," uzsver Kalniņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti