Kultūras ziņas

"Rīgas festivāls" uz Rīgu atved Pekinas operas trupu

Kultūras ziņas

Dzintara ceļš Londonā — uz skudru mugurām

Atklāta laikmetīgās mākslas stacija Dubultos

Dubultu stacijā atklāta pirmā laikmetīgās mākslas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pēc rekonstrukcijas Dubultu dzelzceļa stacija Jūrmalā ieguvusi jaunu funkciju – līdztekus vilcienu pasažieru apkalpošanai ikvienam apmeklētājam turpmāk bez maksas būs pieejama laikmetīgās mākslas izstāžu zāle "Mākslas stacija DUBULTI", kurā no 29. maija līdz 15. septembrim apskatāma pirmā izstāde „Man sirdī tīģer’s”. Šī ir Eiropā vienīgā laikmetīgās mākslas telpa, kas darbojas joprojām funkcionējošā dzelzceļa stacijā, norāda projekta īstenotrāji.

Starptautiskā laikmetīgās mākslas izstāde „Man sirdī tīģer’s” ir projekta „Pastāvēs, kas pārvērtīsies. Rainis un Aspazija – 150” notikums. Iecere tapusi mākslas zinātnieces un izstāžu kuratores Ingas Šteimanes vadībā.

„Dubultu stacija ir laikmetīgās mākslas platforma ar unikālu publisko funkciju apvienojumu – joprojām funkcionējošā stacijā veiksmīgi integrētu mākslas izstāžu zāli. Arī logo – putns ar tīģera kājām – simboliski ataino mākslas stacijas duālo dabu, un ir tapis, iedvesmojoties no izstādes „Man sirdī tīģer’s”,” stāsta Šteimane.

Mākslas telpa Dubulti atklāšanas dienā. Publicitātes attēls.

„19. gadsimtā galvenais izteiksmes veids bija vārdi un valoda, savukārt mūsdienās tā ir vizuālā izpausme, tostarp laikmetīgā māksla. Ja Rainis un Aspazija dzīvotu 21. gadsimtā, iespējams, viņi sabiedrību provocētu ar skandaloziem mākslas darbiem. Turklāt laikmetīgā māksla, kas Latvijā nereti pasniegta ar elitārisma pieskaņu, Jūrmalā būs pieejama ļoti demokrātiskā formā, tā, kā tas notiek, piemēram, pasaulslavenajā Francijas kūrortā Nicā. Tā ir iespēja nākt un iepazīt aizraujošo laikmetīgās mākslas pasauli,” papildina izstādes „Man sirdī tīģer’s” līdzkurators Arno Jundze.

Izstādes tēma ir piedošanas – atriebības trauslā robeža, kas sasaucas ar Raiņa idejām lugā „Jāzeps un viņa brāļi”. Izstādē piedalās 12 laikmetīgie mākslinieki no Brazīlijas, Ēģiptes, Izraēlas, Maķedonijas, Šveices un Latvijas, tostarp no Jūrmalas.

Pirmā stacija Dubultos, kas ir jūrai tuvākā pasažieru stacija Jūrmalas pilsētā – vien 300 m attālumā, uzbūvēta 1877. gadā galvenokārt vasarnieku un Dubultu kūrmājas viesu apkalpošanai. 1977. gadā tika pabeigta jaunā ēka pēc pazīstamā Krievijas transporta arhitektūras teorētiķa un praktiķa Igora Javeiņa projekta, kas būves formās izpaudis asociācijas ar jūras vilni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti