Dubultos būs skatāma Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna izstāde «Tūlīt»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna kopdarbs “Tūlīt” no 18. jūnija skatāms Mākslas stacijā “Dubulti”, informē organizatori.

Izstādes pieteikumā atzīmēts, ka kopš 2003. gada strādājot kopā, Sarmīte Māliņa un Kristaps Kalns turpina attīstīt sev raksturīgo sajūtu artikulēšanas metodi, kas ir darbu satura pamatā. Izstādes kuratori ir monogrāfijas par Sarmīti Māliņu autors Tomass Pārups un Mākslas stacijas “Dubulti” vadītāja Inga Šteimane.

Virsraksts "Tūlīt" ir attiecināms uz izstādi kopumā un uz katru darbu atsevišķi. “Tas uztverams kā atbilde uz iedomātu jautājumu un reizē kā norāde uz emocionālu spriedzi,” skaidro izstādes rīkotāji.

“Tūlīt ir redzams gan mārītē, kas apvēlusies uz muguras un izmisīgi cenšas tikt atpakaļ uz kājām, gan gleznu sērijā, kurā melns krusts kadru pa kadram paplašinās. Svarīgu lomu šeit ieņem trauksmes stāvoklis. Runa šajā gadījumā nav par pārejošu ikdienas trauksmi, bet par sajūtu, kas cilvēku pavada mūža garumā un nereti ņem virsroku izšķirošās situācijās. Trauksme ir konstante, kura atainota izstādes centrālajā objektā – vibrējošā metāla diskā, kas telpā materializē nepārvaramu spriedzi,” norāda Tomass Pārups.

“Manuprāt, Sarmīte Māliņa un Kristaps Kalns konceptualizē prāta dabisko vērstību vienmēr kaut ko meklēt un skaidrot. Viņi izmanto prātu kā tipisku cilvēkam piemītošu tehnoloģiju. Un viņi prātam uzdod sameklēt vispārzināmas formas konkrētām emocijām, piemēram, priekam, bailēm vai satraukumam. Tas rada mākslas valodu, ar kuru tāpat kā ar emocijām var identificēties daudzi,” papildina Inga Šteimane.

Izstādes pirmajā dienā 18. jūnijā skatītāji tiek gaidīti no pulksten 12.00 līdz 18.30, šajā laikā izstādē uzturēsies arī mākslinieki un kuratori. Uz pirmo mākslinieku vadīto ekskursiju skatītāji tiek aicināti sestdien,19. jūnijā pulksten 16.00.

Par māksliniekiem

Sarmīte Māliņa un Kristaps Kalns ir plašāk pazīstami ar darbiem “Altāris“ Marijas Magdalēnas baznīcā Rīgā (2006), “Mīlestība nekad nebeidzas” izstādē “Skaistums” mākslas festivālā “Cēsis 2008”, ar izstādēm “Kas man ko slēpt, šēžot vienam rožu dārzā’’ Kim? Laikmetīgās mākslas centrā Rīgā (2009) un “Pacieties” Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja izstāžu zāle “Arsenāls” (2012). Sarmīte Māliņa (1960) absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļu (1986) un piedalījusies zīmīgās izstādēs, kas kopš  astoņdesmito gadu beigām veido Latvijas laikmetīgās mākslas vēsturi. Kristaps Kalns (1981) ir fotogrāfs, kopš 2001. gada strādā laikrakstā "Diena". Pirms tam studējis Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātē (1999-2000). Veidojis mūziķu portretu personālizstādi klubā “Depo” (2003) un vairāk nekā 80 laikraksta "Kultūras Diena" vākus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti