Kultūras ziņas

Pienvedēja piedzīvojumi. Trīs no Sabiles

Kultūras ziņas

Tēlniecības melnās dienas

Sigitas Daugules "Glezniecība" Dubultos

Dubultos atklāta mākslinieces Sigitas Daugules personālizstāde «Glezniecība»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mākslas stacijā “Dubulti” atklāta gleznotājas Sigitas Daugules līdz šim vērienīgākā personālizstāde “Glezniecība”. Tajā aplūkojamas lielformāta eļļas gleznas ar ikdienā pilsētā pamanītiem zīmējumiem un autores iztēles tēliem, kā arī mākslinieces interpretācija par Aspazijas kaķiem.

Vai, esot pilsētā, pētāt zīmējumus vai uzrakstus uz māju sienām un sētām? Gleznotāja Sigita Daugule tiem pievērš uzmanību.

“Pilnīgi viss, ko es gleznoju, ir kaut kur atrodams, es neko neizdomāju, tas vienkārši ir,” stāsta māksliniece. “Es visus darbus taisīju tieši šai izstādei, es gadu strādāju tikai uz šo, tas ir vienā elpas vilcienā uztaisīts.”

Savā ekspresīvajā glezniecībā Daugule savij ikdienas mirkļu vai notikumu uzplaiksnījumus ar personiskajām izjūtām.

No biezajiem, ekspresīvajiem krāsu slāņiem vīd bērnišķīgais un traģiskais vienlaikus.

Mākslas stacijas “Dubulti” vadītāja, izstādes kuratore, mākslas zinātniece Inga Šteimane atzīmē: “Mākslinieks vienmēr stāsta par materiālu, kas bija pirms mākslas darba un par savām koncepcijām, un tas ir ārkārtīgi būtiski, bet ir vēl trešā lieta: tad, kad mākslas darbs ir gatavs, viņš ierakstās ļoti plašā kontekstā. Sigita Daugule skaisti ierakstās lielā abstraktās mākslas kustībā, kas sākās no 20. gadsimta vidus.”

Savukārt Mākslas stacijas augšstāvā skatāms Sigitas Daugules veltījums Aspazijas kaķiem, iespaidojoties no netālu esošās Aspazijas mājas ekspozīcijas ar daudzu Aspazijas kaķu projekcijām. Tā kā viņi visi ir aizsaulē, Daugule galvenokārt glezno beigtus kaķus.

“Augšstāva zāle ir citādāka, tur vairāk izpaužas Sigitas temperaments stāstīt anekdotes, ko viņa arī labi prot. Viņas mākslu ļoti labā pretrunīgā mikslī veido drāma un anekdote, un tad augšā vairāk ir anekdote,” stāsta Inga Šteimane.

Izstāde iekārtota Eiropā vienīgajā profesionālajā izstāžu zālē, kas atrodas funkcionējošā stacijā, tāpēc mākslas darbi apskatāmi katru dienu bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti