DMDM izstādīs Nagļu iedzīvotāju fotoportretus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Fotomākslinieka Māra Maskalāna personālizstādē „Nagļi LV–4631” Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) no 27. aprīļa līdz 26. maijam būs aplūkojama Nagļu ciema iedzīvotāju fotoportretu sērija. Portretu galeriju izstādē papildinās Nagļu ciema attēli un Lailas Pakalniņas dokumentālā filma „Par dzimtenīti”.

Ideja izveidot melnbaltu fotogrāfiju sēriju ar Nagļu iedzīvotājiem Mārim Maskalānam radās, kopā ar režisori Lailu Pakalniņu 2008. gadā filmējot Nagļu ciemam un tā iedzīvotājiem veltīto dokumentālo filmu „Par dzimtenīti”. Pēc tam Maskalāns vairāku gadu garumā devies speciālās ekspedīcijās uz Nagļiem, lai ar analogo fotokameru iemūžinātu tā iedzīvotājus. Arī attēlu attīstīšanu veic pats autors, kopējot melnbaltās fotogrāfijas tradicionālajā veidā – pašrocīgi uz sudraba želatīna papīra. Tā tapa unikāla viena ciemata iedzīvotāju portretu kolekcija – kultūrvēsturiski antropoloģisks pētījums, paliekoša vizuālā dokumentācija par Latvijas lauku identitāti 21. gadsimta sākumā.

No skaitliski plašā arhīva izstādei DMDM atlasītas sešdesmit labākās fotogrāfijas. Fotogrāfijas ir uzņemtas autentiskā vidē uz neitrāla fona, akcentējot nevis kolorīto telpu, bet konkrētu cilvēku.

Izstāde iekļauta DMDM īpašajā programmā Muzeju naktī, kuras šī gada tēma ir „Mežs”.

Māris Maskalāns (1971) melnbaltās fotogrāfijas pamatus apguvis kā autodidakts, lasot grāmatas un eksperimentējot savā fotolaboratorijā. 1993. gadā viņš iestājas Latvijas Kultūras akadēmijas filmas operatoru kursā, jo viens no mācību priekšmetiem studiju laikā bija fotogrāfija. 1997. gadā pabeidz Kultūras akadēmiju un kopš tā laika strādā Vides filmu studijā kā operators un režisors, fotografēšanu saglabājot kā hobiju.

2001. gadā Māris Maskalāns saņēmis Latvijas Nacionālās radio un televīzijas padomes balvu kā labākais operators 2000. gada sezonā. Viņš ir bijis autors un operators daudzām godalgotām dokumentālajām filmām, starp nozīmīgākajām jāmin „Jumta likums” (2001), „Leiputrija” (2004) un „Par dzimtenīti” (2008). Kopš 2009. gada paralēli operatora darbam Māris Maskalāns strādā pie fotoprojekta „Nagļi”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti