DMDM – Nikaragvas laikmetīgā keramika 14 paaudzēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM) no 26. jūlija līdz 29.septembrim aicina apmeklēt izstādi „Nikaragvas laikmetīgā keramika, kurā pārstāvētas 14 keramiķu paaudžu darbi, lsm.lv informē muzeja pārstāvji.

Istādes veidotāji sola, ka izstāde Latvijas skatītājam būs apbrīnas vērts ceļojums un patiess atklājums, jo līdz šim Latvijā nekad keramika no tik eksotiskas, pirmskolumba laika kultūras tradīcijām bagātas valsts nav viesojusies. Tajā „pulsēs” Latvijai neraksturīga mentalitāte, kas ekspozīcijā pārsteigs ar noturīgām tradīcijām, dzīvespriecīgām krāsām, vitālu formu valodu, saulainu, optimistisku noskaņu. Izstāde ir sākums Latvijas un Nikaragvas turpmāku sadarbības kontaktu kultūras jomā veicināšanai.

Ekspozīcijā apskatāmi četrpadsmit dažādu paaudžu Nikaragvas keramiķu darbi, un atlase notikusi klātienē, izstādes kuratorei Veltai Raudzepai viesojoties Nikaragvā. Visi šie talantīgie podnieki dzīvo un strādā vienā no slavenākajiem Nikaragvas keramikas centriem – nozares tradīcijām bagātajā Sanhuana de Oriente (San Juan de Oriente) ciemā, kas atrodas apmēram 40 km no valsts galvaspilsētas Managvas. Ar podniecību jau vairāku paaudžu pēctecībā nodarbojas gandrīz vai visi šī ciemata iedzīvotāji un ģimenes locekļi. Aroda attīstību stimulē arī valsts, jo tajā tiek saskatīta nākotne, ciema un pašu keramiķu ekonomiskā labklājība, seno kultūras tradīciju saglabāšanas iespēja un tūrisma attīstības perspektīvas.

Eksponētie vairāk nekā sešdesmit polihromās keramikas priekšmeti sniedz priekšstatu par rūpīgi koptu, apbrīnojamu amata meistarību, pulētās keramikas attīstības virzienu plašo spektru Nikaragvā, formu un krāsu valodas daudzveidību, tradīciju noturību un to sadzīvošanu ar laikmetīgām tehniskajām un mākslinieciskajām novitātēm.

Izstādē iekļauti gan to mākslinieku darbi, kas izcili turpina pirmskolumba laika tradīcijas (Gregorio Brakamonte Nikoija (Gregorio Bracamonte Nicoya), Teodulo Potosme Kano (Teódolu Potosme Cano)) un rada tīri simboliska rakstura darbus uz tradicionālo vērtību bāzes (Elio Gutjeress (Helio Guttiérrez)), gan to autoru darinājumi, kuri no savas zemes kultūras mantojuma inspirējoties, cenšas attīstīt mūsdienīgākas formu apgleznošanas metodes. Tāds ir, piemēram, Hosē Ortiss (José Ortiz), kurš meklē izteiksmību košās krāsās un relatīvi abstraktā dekoratīvā stilizācijā. Skatītāji varēs izbaudīt, cik pārsteidzoši liela nozīme šajā valstī ir ģeometriskai simbolikai (Emanuels Maldonado Gaitans (Enmanuel Maldonado Gaitán), Deisija Sančesa (Daysis Sanchez) u.c.), zoomorfo un citu dabas formu daudzveidīgajai izteiksmībai (Mario Salasars (Mario Salazar), Migels Maldonado Gaitans (Miguel Maldonado Gaitán) u.c.), kā arī iedziļināties citu izstādes rosinātu noskaņu vērtībās.

Vairāki no māksliniekiem ir saņēmuši apbalvojumus starptautiskajās izstādēs un vietējos konkursos, daudzu autoru darbi atrodas pasaules muzeju krājumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti