Kultūra

Sitaminstrumentu virtuozs Rihards Zaļupe izdod otro solo albumu

Kultūra

"Mūžīgais komentārs Nr. 4" pirmizrāde Latvijas Nacionālajā teātrī

Divas dienas Gaismas pilī - Ailitas Kukas gaisma izstādē «Prieks mostas»

Divas dienas Gaismas pilī - Ailitas Kukas gaisma izstādē «Prieks mostas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

„Vēlos iemācīties gleznā satvert gaismu!” – tā atzīst Ailita Kuka, izstādes „Prieks mostas!” dalībniece. Izstādi atklās otrdien, 8.martā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Līdzās Ailitas Kukas akvareļgleznojumiem tajā varēs iepazīt arī Nadeždas Kuzminas dzeju. Abām sievietēm jau bērnībā diagnosticēta progresējoša muskuļu distrofija, kuras dēļ abas spiestas pārvietoties ratiņkrēslā, tomēr tas nav liedzis katrai attīstīt savu talantu. Pie izstādes dalībnieces Ailitas Kukas viesos devās Latvijas Radio.

Pie Ailitas Kukas un viņas mammas Dzintras viesojos viņu mājās. Ailita sēž dīvānā, un viņai aiz muguras pie sienas redzami vairāki viņas darbi, viens no tiem arī pats pirmais – guaša tehnikā zīmēta Latvijas pļavas ainava.

„Toreiz tas šķita drusku interesantāks, tagad liekas – kas tur ko redzēt. Bet tas bija ļoti spontāni, piecu minūšu laikā ar tām krāsām, kas bija, pilnīgi bez kādas iepriekšējas idejas vai plānošanas," saka Ailita Kuka.

Kamēr Ailita Kuka stāsta par savu pirmo mēģinājumu gleznošanā, viņai klēpī iekortelējas kaķenīte Kleopatra, kas, kamolā saritinājusies, tur pavada visu sarunas laiku un piebalso Ailitai ar paskaļu murrāšanu: „Viņai ļoti patīk arī piedalīties gleznošanas procesā, bet viņa vairāk ir kā traucējošs faktors”.

Pirmo reizi roku gleznošanā Ailita iemēģināja pirms 7 gadiem „Wings for Wheels” nometnē cilvēkiem ar kustību traucējumiem, un tajā brīdī arī viņā pamodās interese par krāsu pasauli, kaut gan pirms tam viņa domāja, ka ir literārais cilvēks un viņai nav ne mazākā talanta uz zīmēšanu.

Mazliet vēlāk (aptuveni gadu) gleznošanas pamatus Ailita mācījās pie Helēnas Vinogradovas, un joprojām soli pa solim rūpīgi un neatlaidīgi cenšas slīpēt un izkopt savu talantu. „Gleznojot es izbaudu krāsu prieku, es redzu skaisto apkārt, es gribu tajā būt arī iekšā. Man patīk gleznot kaut ko, kur ir tāla horizonta līnija, jo tas rada plašumu. Patīk kalni, patīk ziedi, īpaši magnolijas. Kas man visvairāk patīk? Ja izdodas gleznā satvert gaismu. Bet tas ir ļoti grūti. Man vienmēr liekas – ēnu sanācis pārāk daudz. Vajag vairāk gaismas, to es arī mācos," stāsta Ailita Kuka.

Lai Ailitai gleznošanas procesu padarītu ērtāku, speciāli pasūtīts galdiņš, pie kā viņa strādā un ko man nodemonstrē Ailitas mamma Dzintra. Mamma lepojas ar savas meitas talantiem, mērķtiecību un garīgo spēku.

„Par Ailitu man jāsaka - nu tiešām īpašs bērns visādās nozīmēs. Jo viņā ir iekšā tik daudz gaismas, spēka un gudrības un mīlestības, kā reti kuram. Dienas, ko viņa vada, ir pilnvērtīgas no agra rīta līdz vēlam vakaram. Es varu tikai priecāties par to, kas Ailitai ir izdevies dzīvē. Jo paši pirmie vārdi, ko teica dakteris, kad konstatēja diagnozi, bija tik ļoti pesimistiski, dodot viņai tik īsu dzīves laiku," stāsta Dzintra Kuka.

Ailitas Kukas akvareļtehnikā radītās gleznas var aplūkot izstādē „Prieks mostas!”, kas 8. un 9.martā apskatāma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Līdzās tām gleznu rāmīšos izlasāma arī Nadeždas Kuzimas dzeja. Abas sievietes savus talantus atklājušas organizācijas „Jaunatne ar misiju – Rīga” rīkotajās „Wings for Wheels” nometnēs. Šādas nometnes cilvēkiem ar kustību traucējumiem notiek jau devīto gadu, kad vienas nedēļas laikā cilvēkiem ir iespēja piedalīties visdažādākajās aktivitātēs, lai atklātu, pilnveidotu un arī izaicinātu sevi. Izstāde „Prieks mostas!” atspoguļos šo nometņu labos augļus.

Izstāde „Prieks mostas!” Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1.stāvā apskatāma divas dienas – 8. un 9.martā, un ieeja tajā ir bez maksas. 9.martā pēc plkst. 15 izstādē būs iespēja satikt arī abas mākslinieces Ailitu Kuku un Nadeždu Kuzminu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti