Diskutēs par vietas meklējumiem publiskajai mākslai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ar likumsakarīgiem, hipotētiskiem un arī pavisam reāliem jautājumiem un risinājumiem par publiskās mākslas atrašanās vietu tuvākajā nākotnē tēmas “Lokācija: publiskās mākslas jaunas vietas meklējumi” ietvaros noslēgsies Centrālās Sentmārtinas mākslas un dizaina koledžas (CSM) un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) sadarbības projekta ietvaros rīkotais publisko sarunu cikls “Publiskās mākslas mainīgā seja”, informēja organizatori.

“Pieminekļa cokols ir publiski eksponētās mākslas drošā vieta. Tas apliecina tās statusu, to leģitimizē. Taču sabiedrībai satikšanās ar pieminekli var būt savrupa. Mainot pieminekļa lokāciju, mainot tā nozīmi publiskā telpā, tiek radīti citādāki savstarpējās komunikācijas nosacījumi. Kur – pilsētā vai laukos, kam un kādam būtu jābūt mākslas darbam publiskajā telpā?” vaicā pasākuma rīkotāji.

Sarunā piedalīsies mākslas zinātniece un kuratore Līga Lindenbauma un mākslinieks, rakstnieks un viens no lektoriem CSM  Pols Okāns (Paul O’Kane). Līgas Lindenbaumas uzmanības centrā ilgstoši bijusi kolekciju interpretēšana. Pērn vadījusi publiskās mākslas programmu "KOPĀ", kuras ietvaros Latvijā tapa 10 jauni publiskās telpas objekti. Pols Okāns publicē dažādos žanros un veidos radītus stāstus, esejas un intervijas par aktuālo mākslā sev un sabiedrībai. Kā lektors viņš veido lekcijas kritikā par mākslas teoriju un populāro kultūru. Savukārt kā mākslinieks Pols pēta attēla vēsturi, tā potenciālu.

"Laikā, kad muzeji un galerijas ir slēgtas un fiziska pieeja mākslas darbiem ir ierobežota, šķiet,  nav pārsteidzoši, ka pievēršam lielāku uzmanību mākslai publiskā telpā. Centrālā Sentmārtinas Mākslas un dizaina koledža un Latvijas Mākslas akadēmija sadarbības projekta ietvaros rīko publisko sarunu sēriju, kurā tuvplānā tiks skatīta vēsture un konteksts no katras institūcijas perspektīvas. Katrā sarunā uzstāsies uz sarunu pieaicināts vieslektors no Lielbritānijas un Latvijas, kuri kopā ar maģistrantūras studentiem pievērsīsies abu valstu atšķirību un paralēļu meklējumiem publiskās mākslas tradīcijās. Pētot katras sarunas galveno tēmu un apvienojot idejas par norisēm Eiropas dažādajos punktos, tiks veidotas kopīgas atbilžu variācijas," ziņoja organizatori.

Publiskās sarunas programma ir daļa no Centrālās Sentmārtinas Mākslas un dizaina koledžas un Latvijas Mākslas akadēmijas sadarbības projekta. Saruna norisināsies bez maksas platformā “Zoom” angļu valodā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti