Kultūras ziņas

Scenogrāfam Andrim Freibergam 75

Kultūras ziņas

Ziemeļblāzmā uzstāsies čellists Mario Brunello

Latvija -- Venēcijas mākslas biennālē

Diskutē par Latvijas veiksmes stāstu Venēcijas biennālē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vēl mēnesi Venēcijas mākslas biennālē aplūkojama Latvijas ekspozīcija „Ziemeļi – Ziemeļaustrumi". Laikmetīgās mākslas centra „kim?" pārstāvji, kas piedalījās Latvijas paviljona radīšanā, uz diskusiju bija sasaukuši gan nozares pārstāvjus, gan ekspertus, gan mecenātus – lai apkopotu gūto pieredzi un spertu nākamos soļus.

Latvija Venēcijas bienniālē piedalās kopš 1999.gada. Šī gada ekspozīcija ar Kristapa Podnieka lielformāta fotogrāfijām un Kriša Salmaņa instalāciju  „Svārstīgais koks", tiek uzskatīta par līdz šim veiksmīgāko. Kas nosaka, ka sasniegums ir izcils?

Pirmo reizi ir tik viennozīmīgs un plašs gan kritiķu, gan mākslinieku, profesionāļu, gan plašas publikas atzinums par to, ka šis paviljons ir izcils," norāda „kim?" valdes priekšsēdētāja Zane Čulkstēna.

"Otrs tāds labs rādītājs ir apmeklējums, kas lielā mērā ir ministrijas nopelns, ka atradāmies Arsenāla teritorijā. Mums ir 10 reižu lielāks apmeklējums nekā iepriekšējo gadu paviljoniem, kas nav mākslinieku izvēles jautājums, tie vienmēr bijuši izcili mākslinieki, bet tieši vietas jautājums," skaidro Čulkstēna.

Analizējot Latvijas veiksmes stāstu Venēcijā, diskusijas dalībnieki debatēja par to, kas jādara, lai atdeve no biennāles piedāvātajām iespējām būtu maksimāla, gan vairojot Latvijas mākslas apriti pasaulē, gan labas mākslas nokļūšanu pie mums.

„Tas galvenais, lai ne tikai tie, kas organizē, bet visas valsts institūcijas izmanto šo iespēju dibināt kontaktus," diskusijā norādīja Laikmetīgās mākslas institūta valdes priekšsēdētāja Ieva Kalniņa.

Sajūta tāda, ka organizatori paliek vientuļi, jo viņi realizē tikai savu personīgo uzkāpšanu savā Everestā, bet tas ir viņu, tas nav valsts Everests," uzskata Kalniņa.

Jau tagad būtu laiks parūpēties par tik pat izdevīgu telpu izvēli Latvijas paviljonam nākamajā biennālē, kā arī izsludināt darbu konkursu, kas dažās valstīs jau noticis.

„Varbūt ir jāiet arī uz kādiem nekaunīgākiem autoriem un darbiem un nekaunīgiem kuratoriem, kas ir ar mieru uztaisīt arī kādu skandālu, varbūt pat triku," mudina mākslinieks Krišs Salmanis. „Ir jau labi, ja tas salūts sanāk krāšņs par simt tūkstošiem, ko ziņās parādīt, bet jābūt visai tai ikdienai pēc un ap to... ir jāuzbūvē tā māja, lai katru dienu var iet un apskatīties kas ir latviešu māksla."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti