Kultūras ziņas

Matīsa Čudara atgriešanās pie saknēm

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Ievas Ekmanes-Bites "Atspulgs"

Dieva klātbūtnē. Rīgas mākslas telpā skatāma Ievas Ekmanes-Bites izstāde «Atspulgs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" skatāma mākslinieces Ievas Ekmanes-Bites personālizstāde "Atspulgs".  2017. gadā Mākslas telpā bija izvietota izstāde "Es kā tu", kas vēstīja par to, ka mākslinieces darbus vēro kāds no malas. Šajā izstādē parādās, kas ir šis kāds. Izstādes darbus caurvij mākslinieces attiecības ar Dievu, par ko viņa vēlējās runāt vizuālā valodā.

Liepziedu smarža un vēja kustības koku zaros, kas atgādina pastaigu siltā vasaras vakarā. Tās ir pirmās sajūtas, kādas rodas, ienākot izstādē "Atspulgs".

Māksliniece Ieva Ekmane-Bite iepazīstina: "Ar to projekciju, ko es vēlējos šeit attēlot, ir redzami liepas zari, kuri viegli kustas vējā, un lapu skaņa, tieši ar to man saistās, kādas ir tās manas attiecības ar Dievu. Ja mēs iedomājamies tādu ainu, ka mēs esam kaut kur laukos, varam no bērnības to atmiņu paņemt vai kaut vai no šodienas. Ka mēs apsēžamies kaut kur pie tās lauku mājas uz soliņa, ir tāds silts vakars, ir tādas garas, maigas ēnas, un tu vienkārši sēdi un jūties kaut kā tik piepildīts, tāds mierpilns, drošībā. Tas, manuprāt, man ļoti saistās ar Dieva klātbūtni. Tā es jūtos, kad es ar Dievu sarunājos, kad es viņu lūdzu vai pat vienkārši esmu ikdienā tā kā kopā. Tā ir mana tā drošā vieta, tā miera sala." 

Ieva Ekmane-Bite savā jaunākajā personālizstādē "Atspulgs" mēģina vizuāli attēlot Dieva klātbūtni, tās nozīmi. "Darbos es varbūt [to] vairāk centos parādīt caur dabas varenību, jo, man liekas, Dievs tiešām runā caur dabu ļoti spilgti un jaudīgi. Pat ja mēs nemeklējam šīs attiecības vai tas mums nav kaut kādā dzīves brīdī kādam aktuāls, tad, manuprāt, jebkurš, kurš ir dabā un redz vētru vai kaut kādu to skaisto gaismu, kas var vienkārši pēkšņi negaidot no mākoņiem kaut kur krist. Vai vienkārši, kad tu skaties tajā pašā horizontā, tur ir tā bezgalība un kaut kāds noslēpums. Man šķiet, caur to mēs sajūtam to dievišķo dabu, un gribot negribot, man liekas, tur ir kaut kas vairāk."

Izstādē iekļauti gan senāk veidoti darbi ar akrila krāsām no 2020. gada, gan eļļas gleznojumi, kas veidoti šī gada pavasarī. Piemēram, kādā no tiem parādās mirklis, kādu varētu tvert, braucot ar mašīnu. Brīdī, kad vēlas nofotogrāfēt skatu aiz loga, attēli ir nedaudz izplūduši, tāpat arī šīs gleznas.

"Ja mēs iedomājamies tādu mirkli, kad mēs brauktu mašīnā, gribētu nofotogrāfēt kaut kādu ainavu, tad parasti tas kadrs ir tāds tā kā izvilkts vai blūrīgs, ja mēs drīkstam lietot šādu teicienu. Man patika tā sajūta, tā doma – piešķirt gleznām sapņainumu, nedaudz atņemt reālistiskumu, jo gribējās, lai tās ainavas ir tiešām par Dieva varenību, par kaut ko tādu, ko mēs līdz galam nekad neizpratīsim," skaidro Ekmane-Bite.

Darbi ir papildināti ar piemeklētiem, pašas veidotiem tekstiem, īsām atziņām. Par tādu kā izstādes sākumpunktu uzskatāmi eksperimentālie darbi ar tintes pludinājumiem.

Ieva Ekmane-Bite uzskata, ka cilvēki ikdienā pārāk steidzas, tāpēc vajag atrast miera brīdi. Viņa cer, ka izstādes apmeklētāji arī spēs to gūt, aplūkojot mākslinieces darbus.

Izstādi "Atspulgs" Rīgas Mākslas telpā būs iespēja apskatīt līdz 21. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti