Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Pirmā Latvijas un Indijas kopražojuma filma "Manni"

Gleznotāja Andra Eglīša mākslas grāmata

Diennakti ilgā izstādē nosvinēta mākslinieka Andra Eglīša grāmatas atvēršana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mākslinieks Andris Eglītis kopā ar domubiedriem izdevis savu pirmo mākslas grāmatu "Gaišs, apcirsts paralelograms", kas atspoguļo viņa pēdējo gadu radošo darbību. Sarkandaugavā, bijušās rūpnīcas "Boļševička" teritorijā mākslinieka Andra Eglīša darbnīcā nedēļas nogalē notika jaunās mākslas grāmatas atklāšanas diennakts pasākumi ar speciāli izveidotu vienas dienas izstādi brīvā formā.

Grāmata "Gaišs, apcirsts paralelograms" radīta kā "process vai telpa, kur sastapties ar Andra Eglīša glezniecību. Caur darbiem no pēdējos gados tapušām sērijām un jaunradītiem tekstiem tā ļauj pietuvoties mākslinieka attiecībām ar laiku, vidi un materiālu. Izjust šaubu un absolūtās saslēgšanās mirkļus, ļaušanos analītiskā prāta un instinkta vilkmei," raksta darba autori. Tekstus sacerējuši kuratore Katrīna Gregosa, māksliniece Agnese Krivade, mākslinieks Ēriks Apaļais un mākslas zinātniece Elīna Sproģe.

Stāstot par jauno grāmatu, Elīna Sproģe skaidro, ka galvenais tās tapšanas "iemesls ir tāds, ka Andri var dēvēt par vienu no nozīmīgākajiem viņa paaudzes un šodienas latviešu gleznotājiem, un par viņu nav tapis neviens izdevums."

"Grāmatu mēs veidojām, domājot tieši par glezniecību, jo, kā zināms, Andris veido arī instalācijas un vairāki no viņa lielajiem projektiem, kā, piemēram, Venēcijas biennāles Latvijas paviljons sastāvēja no šīm konstrukcijām; mēs vairāk gribējām pievērsties tieši glezniecībai. Un, lai nerādītu ierastu, klasisku kataloga veida izdevumu, mēs nolēmām, kas šīs grāmatas skatītājam šī grāmatas pieredze būtu ne hronoloģiska, bet vairāk tāda sajūtās balstīta," atklāj Sproģe.

Latviešu un angļu valodās sagatavotais izdevums tika atklāts sestdien, 7. maijā, Andra Eglīša darbnīcā, bijušās tekstilrūpnīcas ''Boļševička'' teritorijā – diennakti ilgā izstādē, kurā bija apskatāmi vairums no grāmatā atspoguļotajiem darbiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti