Labrīt

Iznākusi Lilitas Zemītes grāmata par Rietumu pasauli modernajos laikos

Labrīt

Labdarības koncerts Vijas Vētras atbalstam

Dialogs starp Rietumiem un Austrumiem Marka Rotko mākslas centrā

Dialogs starp Rietumiem un Austrumiem Marka Rotko mākslas centrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Daudzveidība, patiesības meklējumi un spēle caur gaismu un tumsu – tie ir galvenie atslēgas vārdi, kas raksturo šajā gadā pirmo izstāžu sezonu Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā.

Jauno sezonu Rotko centrs šodien uzsāk ar sešiem mākslas projektiem – gan pašmāju meistaru darbiem, gan unikāliem mākslas darbiem, ko veidojuši Ķīnas, Vācijas, Baltkrievijas, Turcijas, Rumānijas mākslinieki. Izstāžu apmeklētājiem būs iespēja ne tikai baudīt krāsu un formu daudzveidību, bet arī domāt par tēmu “Skaistums ir patiesība, patiesība ir skaistums”. 

Sarunu par jauno izstāžu sezonu Marka Rotko mākslas centra direktora vietnieks Māris Čačka sāk ar ieskatu Latvijas mākslinieku Intas Celmiņas un Edvarda Grūbes darbiem, to nosaukums “Gaismas un tumsas spēles”. Šī filozofiskā saspēle Rotko mākslas centrā nolasāma arī kopējos šīs jaunās izstāžu sezonas darbos.

"Intas Celmiņas un Edvarda Grūbes projekts ir tāds svaigs un virmojošs. Kopumā tā ir daudzveidība un savā ziņā arī dialogs starp Austrumiem un Rietumiem,” atklāj Čačka.

Pirmo reizi izstādīts arī nopietns Ķīnas mākslinieka Vonga Šedžuna projekts “Iekšējā viendabība”, un tas sasaucas ar citu projektu – darbiem no Pašminas mākslas galerijas Vācijā, kas piedāvā 15 pasaules mākslinieku skatījumu par tēmu “Skaistums ir patiesība, patiesība ir skaistums”. 

“To var dažādi metaforiski, burtiski un abstrakti apspēlēt. Tas ir Budas teksts, taču tas arī pietiekami vienkārši skaidro lietas, ko mēs sabiedrībā uztveram. Tā ir polemika, vārdu spēle un spēle darbos,” akcentē Čačka.

Vēl viens košs ieskats šajā jaunajā izstāžu sezonā Marka Rotko mākslas centrā ir Rumānijas un Turcijas mākslinieku kopīga izstāde “Ugunī”, kas tapusi tepat Daugavpils cietoksnī mākslas rezidenču ietvaros.

"Mēneša laikā trīs keramiķi strādāja un iedvesmojās no Daugavpils, tvēra mūsu ziemu, un šis projekts "Ugunī" ir kā gala produkts, ko varēs aplūkot," stāsta Māris Čačka.

Mēs visi esam viens veselums kā cilvēki neatkarīgi no tā, vai esam sievietes vai vīrieši un kāda ir mūsu ādas krāsa, tā par saviem darbiem saka rezidente,  Turcijas māksliniece Pinara Baklana Onala, kuru Daugavpils iedvesmojusi.

"Jā, man patīk Daugavpils, es pirmo reizi te biju pirms trim gadiem un uzreiz iemīlēju šo pilsētu par tās īpašo garu. Staigājot pa Daugavpils ielām, liekas, ka tās ir tukšas, taču patiesībā te virmo dzīve un viss notiek. Tāpēc es izveidoju vairākas keramiskās flīzes ar Daugavpils pilsētas skatiem," saka māksliniece.

Mākslas darbu atlase jaunām izstāžu sezonām Marka Rotko mākslas centrā notiek vairāku gadu garumā, tās ir mērķtiecīgs darbs, uzsver Māris Čačka, jo svarīga ideja, tēma un protams paša mākslinieka vēsts un izpausmes kvalitāte darbos, neatkarīgi vai tā ir glezniecība, keramika vai foto.

"Mākslinieki un galerijas, kas piesakās pa šiem sešiem gadiem, ir izjutuši to virzienu, kādā mēs strādājam. Un tā ir sasaiste ar pašu Marku Rotko.

Ja tā ir glezniecība, tad lielākoties tā ir abstraktā glezniecība, ja fotogrāfija, tad tāda, kas atspoguļo šodienas laikmeta elpu un tendences, ja mēs liekam tekstilu vai keramiku, tad tā nav tradicionālā māksla, bet vai nu uz robežas vai izteikti laikmetīga," viņš skaidro.

Jaunā gada pirmās izstāžu sezonas sešus jaunos mākslas projektus Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā varēs aplūkot līdz 14. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti