Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs Jūlija Madernieka 151. jubileju atzīmē digitāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kaut gan izstāde “Madernieka stils” savus apmeklētājus joprojām gaida aiz slēgtām durvīm, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM) 27. februārī ar tiešsaistes lekciju atzīmēs Jūlija Madernieka 151. dzimšanas dienu, informēja muzeja pārstāvji.

Februārī – viena no latviešu nacionālā dizaina pamatlicējiem Jūlija Madernieka (1870–1955) dzimšanas mēnesī – DMDM organizēja semināru pedagogiem, kuru tiešsaistē apmeklēja 300 skolotāji no Latvijas un ārpus tās. Dalībnieku vidū bija gan tautieši no Ņūdžersijas Amerikā, gan Stokholmas Zviedrijā. Savukārt 27. februārī, Madernieka dzimšanas dienā, tiešsaistē notiks lekcija, kura pievērsīsies mākslinieka ornamentālajās kompozīcijās sastopamajam fenomenam – “muzikalitātei”. Paralēli norisinās pēdējie rakstu krājuma “Madernieka stils” sagatavošanas darbi – drīzumā būs pieejams apjomīgs un bagātīgi ilustrēts zinātnisks izdevums.

Kamēr to nav iespējams darīt klātienē, muzejs aicina Madernieka mantojumu izzināt digitāli – Jaunā Rīgas teātra aktiera Ģirta Krūmiņa ierunātie audio stāsti iepazīstina ar Madernieka personību un plašo radošo darbību, bet Jūlija Madernieka “ornamentu kosmosā” var nokļūt, skatoties mākslinieka Mārtiņa Ratnika izveidoto video darbu, kurā izmantoti Madernieka ornamentu motīvi. Savukārt Madernieka mandalas un izšūšanas musturi līdz ar citiem DMDM izglītības kuratoru sagatavotiem materiāliem lejupielādei pieejami muzeja mājaslapā.

Kā atzīmēja muzejā, interesanta sakritība ir fakts, ka Jūlija Madernieka dzimšanas dienā tiks noskaidroti Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas “Kilograms kultūras” uzvarētāji, jo tās kategorijā “Mantojums” kā viena no trim finālistiem izvirzīta DMDM izstāde “Madernieka stils.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti