Deivids Bovijs un Silvestrs Stallone Talsos – fotogrāfa Ulvja Alberta darbu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No otrdienas, 20. septembra, Talsu novada muzejā būs skatāma latviešu izcelsmes amerikāņu fotogrāfa Ulvja Alberta personālizstāde, kas fotogrāfa 80. jubilejas gadā tapusi sadarbībā ar mākslas galeriju "Birkenfelds". Pasaulē Ulvis Alberts zināms ar amerikāņu aktieru, mūziķu un sabiedrībā pazīstamu personību portretu fotogrāfijām, viņš fotografējis rakstnieku un dzejnieku Čārlzu Bukovski, mūziķus Deividu Boviju, Džimiju Hendriksu, kinorežisoru Stīvenu Spīlbergu un citas pasaules slavenības. Daļu no unikālajām fotogrāfijām tagad varēs aplūkot Talsu novada muzejā.

Deivids Bovijs un Silvestrs Stallone Talsos – fotogrāfa Ulvja Alberta darbu izstāde
00:00 / 05:50
Lejuplādēt

Tas ir vesels laikmets, kas atklājas fotogrāfa Ulvja Alberta darbos, uzsver Talsu novada muzeja direktors Uldis Jaunzems-Pētersons. Daļa no fotogrāfijās fiksētajām pasaulē zināmām personībām ir devušies mūžībā, citi turpina būt joprojām sabiedriski aktīvi un ļoti atpazīstami cilvēki, kurus latviešu izcelsmes amerikāņu fotogrāfs fiksējis dažādās dzīves situācijās, – fotogrāfijas savulaik publicētas arī laikrakstos.

Ulvis Alberts
Ulvis Alberts

"Deivids Bovijs 1975. gadā, Žaks Īvs Kusto – katrai fotogrāfijai ir savs stāsts. Ir jānāk un jāskatās, jāmēģina ieraudzīt, kas ir aiz tā attēla, pašam mēģināt saskatīt. 1983. gadā Silvestrs Stallone, arī Eltons Džons 1975. gadā jau ir zvaigzne," stāsta Uldis Jaunzems-Pētersons.

Talsu novada muzejā būs skatāma arī kino pasaulē zināmā tēla Supermena atveidotāja Kristofera Rīva fotogrāfijas, turpina muzeja direktors: "Tā bija sarunāta fotosesija, viņš visiem labāk zināms kā Supermens. Viszināmākā fotogrāfija ir tieši šī, kur viņš redzams pie baseina."

Vesela zāles daļa būs veltīta pokera spēlmaņu portretiem.

"Lai arī pokers ir azartspēle, klātienē tas ir pavisam kas cits, tur nav tikai azarts. Tā ir arī blefošanas māksla, vajag skatīties uz emocijām, tas ir plašs spektrs, ko mēs šeit redzam," uzsver muzeja direktors.

Fotogrāfa Ulvja Alberta darbu izstāde Talsu novada muzejā
Fotogrāfa Ulvja Alberta darbu izstāde Talsu novada muzejā

1976. gadā, sākot dzīvi Holivudā, Ulvis Alberts uzsāka darbu pie projekta "Ledusskapis". Sākotnējā iecere bija veikt pētījumu, kas ir ledusskapī slaveniem cilvēkiem – aktieriem, mūziķiem, producentiem, modelēm, komediantiem un citiem. Darba gaitā interese par ledusskapja saturu pārauga interesē par pašu portretējamo. Projekta dalībnieku vidū bija, piemēram, rakstnieks Čārlzs Bukovskis, mākslinieks Eds Rušča, kinorežisors Stīvens Spīlbergs. Kaut nedaudz iejusties šajā stāstā par ledusskapi būs iespēja arī muzeja apmeklētājiem, atklāj direktors: "Apmeklētājiem būs interesanti. Kā redzam, mums te jau ir ledusskapis, kur varēs fotografēties ar vai bez Bukovska, tas jau katra paša izvēlē. Liekot bildes sociālajos tīklos, pievienojos tēmturus, kas būs norādīti, būs iespēja laimēt vienu no limitētas sērijas plakātiem un iegūt savā īpašumā. Var mēģināt piedalīties."

Mākslas galerijas "Birkenfelds" vadītājs un īpašnieks Toms Zvirbulis uzsver iespēju fotogrāfijas parādīt tieši ārpus galvaspilsētas, tāpēc izstāde Talsu novada muzejā ir gaidīts notikums, kas ļauj iepazīt fotogrāfa Ulvja Alberta darbus klātienē plašākai auditorijai, turklāt tas notiek viņa 80. jubilejas gada laikā. Ulvis Alberts savu lielāko mūža daļu ir nodzīvojis Amerikā, kur viņa ģimene pārcēlās 1945. gadā. Fotogrāfa arhīvs glabājas galerijas "Birkenfelds" paspārnē. Toms Zvirbulis uzsver, ka fotogrāfs dzīvoja laikā, kad nebija iespējas fotografēt katram, kā tas ir šodien, tāpēc fotogrāfijām, kas nonāca publiskajā telpā, bija īpaša nozīme.

Fotogrāfa Ulvja Alberta darbu izstāde Talsu novada muzejā
Fotogrāfa Ulvja Alberta darbu izstāde Talsu novada muzejā

"Brīnumainā kārtā viņam izdevās satikt cilvēkus, kuri tiek minēti par mūzikas vai kinematogrāfijas ikonām. Viņš nofotografēja Džimiju Hendriksu 1968. gadā unikālā Sietlas koncertā, kas bija viens no retajiem viņa portretējumiem, Endiju Vorholu un citus. Ar to šis latvietis bija unikāls un piesaistīja arī manu uzmanību, jo neviens no latviešu fotogrāfiem nav bijis tik tuvu šīm personībām," teic Toms Zvirbulis.

Izstāde muzejā būs apskatāma līdz 30. oktobrim. Tās atklāšana iecerēta šajā sestdienā, kad, klausoties vinila plates un šķirstot foto grāmatas, būs iespēja klātienē satikt arī pašu fotogrāfu Ulvi Albertu. Izstādē apmeklētājiem būs iespēja redzēt 60 autora darbus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti