Rīta Panorāma

Ilmāram Dzenim jubileja

Rīta Panorāma

Vācijas kanclers dosies uz Parīzi

Deformāciju dēļ pārrāmēs Rembranta "Naktssardzi"

Deformāciju dēļ pārrāmēs Rembranta gleznu «Naktssardze»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nīderlandes nacionālais muzejs plāno drīzumā jaunā rāmī likt populāro Rembranta gleznu "Naktssardze", lai atbrīvotos no audekla deformācijām, kas izveidojušās vienā no stūriem. To paredzēts izdarīt jau janvārī.

Viens no slavenākajiem holandiešu mākslinieka Rembranta mākslas darbiem "Naktssardze" tapis 1642. gadā.  Amsterdamā Nīderlandes nacionālā muzeja (Rijksmuseum) restauratori tagad mēģinās izlīdzināt negludumus un deformācijas, kas radušās audeklam.

Muzeja "Rijksmuseum" glezniecības un tēlniecības nodaļas vadītājs Pīters Roelofs skaidroja: "Vissteidzamākais ir audeklā esošo deformāciju novēršana. Tās ir vislabāk redzamas gleznas augšējā kreisajā stūrī. Deformācijas radās, kad glezna bija izstādīta Filipsa spārnā laikā, kad notika muzeja galvenās ēkas renovācijas darbi 2003. līdz 2013. gadā."

Muzejā norādīja, ka audums, visticamāk, sakrokojies "pārmērīgu klimata svārstību dēļ galerijā", kur mākslas darbs bija izkārts galvenās ēkas rekonstrukcijas laikā. Gleznas audeklu no rāmja plānots noņemt nākammēnes, un tad to ierāmēs jaunā ietvarā.

"Rijksmuseum" gleznu saglabāšanas nodaļas vadītāja Petria Noble pastāstīja: "Glezna tiks noņemta no pašreizējā koka rāmja. Uzskatām, ka tieši koka rāmis veicina problēmu. Pēc tam glezna tiks uzlikta uz jauna rāmja, kas veidots no nereaģējoša materiāla. Uzskatām, ka tas audeklam būs labāk nekā esošais koka rāmis, un tas būs ļoti svarīgi gleznas saglabāšanai ilgtermiņā. Sagaidām, ka tad deformācija mazināsies un audekla virsma kļūs vienmērīgāka."

Glezna sava garā mūžā laikā tikusi restaurēta jau daudzkārt. Pašreizējais rāmis Rembranta "Naktssardzei" ir kopš 1975. gada. Kad gleznas audekls būs no jauna nostiepts, muzejs lems, vai būs nepieciešami turpmāki restaurācijas darbi. Muzejs norāda, ka liela daļa gleznas joprojām ir lieliskā stāvoklī, tomēr šur tur prasās pēc restauratora rokas.

Rembrants "Naktssardze"
Rembrants "Naktssardze"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti