Dāvis Ozols – Baltvilka balvas pretendents grāmatu mākslā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Dāvis Ozols par ilustrācijām Rutas Svažas grāmatai “Runča vakariņas” izvirzīts Jāņa Baltvilka balvai bērnu literatūrā un grāmatu mākslā kategorijā “Jaunaudze”. Lsm.lv sadarbībā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (LBJLP) aicina iepazīties ar balvas pretendentu.

Stāsta, ka Baltvilka balvas žūrijas sanāksmē viens no vērtētājiem, arhitekts un daudzbērnu tētis Uldis Lukševics, esot iedvesmoti iesaucies: “Īsti baisa šausmene bērniem!”

Runa gan ir par bilžu grāmatu, kurā maza meitenīte atsakās ēst putru un seko runcim Murim, kas ved viņu uz mežu un sola pacienāt ar garšīgākiem ēdieniem. Peles un putniņi mazām meitenēm, kā izrādās, negaršo, toties tēta saķertās zivis ēst ir ar mieru gan kaķis, gan meitene, un visi var laimīgi atgriezties mājās. Un tomēr arī pārējie žūrijas dalībnieki apgalvo: “Tik drosmīgas, psihedēliskas un biedējošas ilustrācijas latviešu bērnu literatūrā es iepriekš neatceros redzējusi, tādēļ, lai redzētu, kā attīstīsies mākslinieka rokraksts, jāseko līdzi viņa tālākajiem darbiem.”(Santa Remere)

“Jāuzteic gan mākslinieka fantāzija, gan dullums.” (Juris Petraškevičs)

Dāvis Ozols ir Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļas students, studējis arī ERASMUS programmā Ļubļanā. Viņa pirmā personālizstāde galerijā "Istaba" parādījās, kad toreizējam Rozentāla skolas audzēknim bija tikai 13 gadu, bet 2013. gadā notika viņa personālizstāde "Valdnieki". Dāvi interesē komiksi un grafiskās noveles, viņš publicējies “Kuš!” sporta un kaķu tēmām veltītajos numuros.

Izvirzot Dāvja Ozola debiju nominācijai “Jaunaudze”, žūrija ir konstatējusi, ka “grāmatā „Runča vakariņas” attēla un teksta attiecības ir pašlaik bērnu ilustrētajā literatūrā ne tik bieži sastopamā proporcijā, t.i., katrā lapā ir tikai dažas rindiņas teksta, bet tas veido plašāku stāstu kopīgi ar attēlu. Košie, psihedēliski ņirbošie Dāvja Ozola zīmējumi vilina lasītāju biedējošā mežā līdzi galvenajai varonei. Lai arī situācija ir ikdienišķa un patiesībā mežā nekā šausmīga nav, rodas sajūta, ka mākslinieks pazīst to jaunākajai lasītāju grupai raksturīgo uztveri, kas nenodala īsto no iedomātā.”

Baltvilka balvas ieguvējus oriģinālliteratūrā un grāmatu mākslā uzzināsim 24. jūlijā, Jāņa Baltvilka 72.dzimšanas dienā. Balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies Jaunā Rīgas teātra pagalmā plkst. 18, un to tiešraidē piedāvās skatīties lsm.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti