Kultūras rondo

Mākslas zinātniece Ingrīda Burāne izveidojusi grāmatu par tēlnieku Kārli Zemdegu

Kultūras rondo

Ogres foto klubs svin 50.jubileju ar izstādi un semināru

Daugavpils Māla mākslas centrs ar izstādi “Rezolūcija” svin darbības devīto gadskārtu

Daugavpils Māla mākslas centrs ar izstādi svin savu devīto gadskārtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Daugavpils Māla mākslas centrs par godu savas dibināšanas devītajai gadskārtai ir plaši atvēris durvis ar izstādi “Rezolūcija”. Tā parāda, cik daudzveidīgi savā stilā, žanrā, materiālu un tehnikas diapazonā ir te pārstāvētie Latgales reģiona mākslinieki.

Izstādes kuratore, keramiķe Nellija Dzalba atklāj, ka izstādīti 23 autoru darbi – apskatāma gan klasiskā Latgales keramika, gan laikmetīgā keramika.

Māla mākslas centrs sākotnēji tika veidots kā kopīgs sadarbības projekts ar Lietuvas pilsētu Utenu tieši radošā tūrisma attīstībai. Daugavpils Māla mākslas centrs caur šo projektu ieguva atjaunotas darbnīcas keramiķiem, jaunus cepļus, arī iespēju radoši strādāt – veidot, virpot, glazēt un apdedzināt, un rīkot radošās meistarklases apmeklētājiem. Tāpat tapusi vasaras izstāžu zāle, kur māksliniekiem izvietot savus darbus. Šo deviņu gadu laikā Māla mākslas centrs ir attīstījies un daudzveidīgāki savās izpausmēs kļuvuši arī paši Latgales mākslinieki.

Par to liecina dzimšanas dienas izstāde ar nosaukumu “Rezolūcija”, kurā vienkopus apskatāma ne tikai keramika, bet arī glezniecība, grafika, dekoratīvi lietišķā māksla, tekstilmāksla, metālmāksla un fotomāksla.

Preiļu metāla mākslas galerijas “Nester Custom” saimnieki, mākslinieki Alīna un Aleksandrs Nesterjuki Māla mākslas centrā Daugavpilī ir pirmo reizi. Viņi izstādē piedāvā divus ļoti spilgtus un iespaidīgus darbus.

“Visi darbi mums veidoti no metāla, no auto moto detaļām. Tos veido Aleksandrs. Mums ir savs autoserviss, no šīm rezerves daļām arī top mākslas darbi.

Un šobrīd mums ir liela mākslas galerija, kura interesē cilvēkus,” atklāj Alīna Nesterjuka.

Savukārt Aleksandrs Nesterjuks pauž, ka arī auto virsbūves remonts ir mākslas darbs.

Pašā Daugavpils Māla mākslas centrā nu jau deviņus gadus pēc atdzimšanas jaunā veidolā rit rosība, keramiķi darina, glazē, apdedzina. Pārmaiņas te notikušas acīmredzamas, saka centra administrators, keramiķis Jānis Saikovskis.

“Visa gaisotne te ir mainījusies, cenšamies radoši darboties, lai radītu cilvēkiem prieku. Darbojamies tā, lai apmeklētājiem būtu prieks par to, kā no vienkārša māla var tapt tik brīnišķīgi darbi,” stāsta Jānis Saikovskis.

Saimnieki, protams, Māla mākslas centrā ir un paliek paši mākslas centra keramiķi, kuri šajās telpās darbojas jau gadu desmitiem, vēl līdz šī centra izveidei.

Tostarp Daugavpils keramiķu studijas “Latgale” vadītāja Lilija Zeiļa un keramiķe Ligita Pakne. Meistares ir priecīgas gan par pārmaiņām centrā, gan par daudzveidību darbos, kas parādās arī šajā izstādē.

“Pa šo laiku daudz iemācījāmies un apguvām jaunus materiālus, ne tikai ar tradicionālo tautas mākslu te tagad nodarbojamies,” atzīst Lilija Zeiļa

“Centrs nav tukšs, ir apmeklētāji, brauc tūristi, notiek kāzu šovi. Te viss ir piepildīts un rosība notiek. Kā tūrisma objekts Daugavpilī šis centrs lieliski strādā,” turpina Ligita Pakne.

Pērn mūžībā aizgājušā Latgales podniecības meistara, "Pūdnīku skūlas” dibinātāja Ēvalda Vasiļevska dzīvesbiedre, rēzekniete, mākslas vēsturniece, Latgales Kultūrvēstures muzeja paspārnē esošās Andreja Paulāna Tautas lietišķās mākslas studijas vadītāja Evija Vasiļevska, sekojot Daugavpils Māla mākslas centra attīstībai šo deviņu gadu laikā, par izstādē redzēto ir patīkami pārsteigta.

“Izstāde ir brīnišķīga, te ir gan gleznas, gan filcēšana, porcelāns, metālālmāksla, dažādi māla sastāvi un darbi - tradicionāli un netradicionāli, fotogrāfija,” vērtē Evija Vasiļevska.

Daugavpils Māla mākslas centra devītajai dzimšanas dienai veltītā izstāde "Rezolūcija” būs skatāma līdz 15.decembrim. 

Nākamgad Daugavpils Māla mākslas centrs svinēs apaļu jubileju – 10 gadu pastāvēšanas gadadienu. Tai jau sāk gatavoties Latgales keramiķi. Keramikas darbu tapšanas procesu, iegriežoties šajā centrā, var izbaudīt arī šobrīd, gan vērojot mākslinieku meistardarbnīcas paraugdemonstrējums, gan piedaloties meistarklasēs, gan apskatot gatavos, no cepļiem izņemtos darbus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti