Daugavpils cietoksnis – grafikas mākslā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nedēļas nogalē Daugavpilī Marka Rotko mākslas centrā sākās Latgales grafikas simpozijs. 15 mākslinieki grafiķi šajās dienās dzīvo un strādā Daugavpils cietokšņa teritorijā, lai jau 14. oktobrī atklātu savu te tapušo darbu izstādi ar nosaukumu "Cietokšņa griezums".  Tas jau ir otrais šāds simpozijs, kurš notiek Daugavpilī,  un gan pats cietoksnis, gan tā ēkas un šobrīd tik  rudenīgi skaistā daba grafiķiem kļūst par iedvesmas avotu.

Grafikas simpozijs ir sācies -  to ar prieku uztver gan mākslinieki, gan simpozija rīkotāji, gan Latgales centrālās bibliotēkas darbinieki un apmeklētāji, jo tieši te, vēl pirms top jaunie darbi ar nosaukumu „Cietokšņa griezums", simpozijā iesaistītie mākslinieki kopīgā izstādē izlikuši savus darbus, gluži kā sava veida vizītkarti, lai parādītu savu noskaņu un rokrakstu. Intriga ir, saka bibliotēkas vadītājas vietniece Dzidra Stupāne.

„Ļoti savdabīga izstāde, ar  interesantiem akcentiem. Apmeklētājus tas fascinēs, te dienā iziet cauri 200-300 cilvēki un mēs viņu piesaistām arī mākslai, ne tikai grāmatai," saka Stupāne.

Grafikas simpozijs Daugavpilī kļūst par tradīciju, šogad tas jau notiek otro reizi un ir kā veltījums Daugavpils cietoksnim, stāsta Rotko centra vadītāja vietnieks Māris Čačka:

„Mēs esam izvēlējušies akcentēt cietoksni. Rotko centrs ir cietokšņa teritorijā, kas ir pateicīga vide ar savu arhitektūru, ar kolorītu, ar formām, ar skaisto rudens lapu nokrāsu, ar sajūtām. Miniatūrās formas parādīs, cik skaista ir pilsēta un cietoksnis."

Paši mākslinieki jau izstaigā un iepazīst Daugavpils cietoksni, te arī top jaunie mākslas  darbi. Mākslinieki, kas no dažādām Latvijas malām un kaimiņvalsts Lietuvas te ieradušies, atzīst, ka Daugavpils cietoksnis ir iedvesmojošs mākslai. Māris Subačs un Nellija Zirnīte saka – te ir vide, kur domāt, te var just noskaņu, laika uzslāņojumus.

Grafikas māksla ir īpaša, tai ir sava izpausmes tehnika un savs mākslinieka skatījums, par grafiku stāsta biedrības „Grafikas kamera" valdes locekle un mākliniece Ieva Nagliņa, kura simpozijā piedalās jau otro gadu pēc kārtas un šoreiz mēģina atklāt Daugavpils cietokšņa sajūtas un noskaņu:

„Ar grafiku nodarbojas fanātiski cilvēki, kam patīk darīt tehniskas lietas, precizitāte. Grafikā nodarbojamies ar atspiedumiem – uz papīra, citām virsmām, šie nospiedumi ir atšķirīgi un katram māksliniekam individuāli. Vieta ir ļoti iedvesmojoša, no vienas puses – noslēgta pasaule, no otras – plašums un vēriens, un vēl rudens noskaņa visam piešķir noslēpumainu misticismu."

Noskaa, misticiss un krāsas, kas šobrīd jaušamas cietoksnī, jau reāli atspoguļojas grafikās, un jau pirmdien, 14. oktobrī  tās varēs aplūkot ikviens, kurš ieradīsies uz izstādi "Cietokšņa griezums" – tajā   katrs no 15 māksliniekiem būs izstādījis divus savus jaunos darbus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti