Kultūras ziņas

"Positivus" beidzas uz pozitīvas nots

Kultūras ziņas

Sācies festivāls "Saulkrasti Jazz 2016"

Sākusies I Latvijas starptautiskā keramikas biennāle

Daugavpilī Rotko centrā durvis ver izstāde «Martinsona balva»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Atklājot jauno izstāžu sezonu Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, piektdien, 15.jūlijā, durvis vēra izstāde “Martinsona balva”, kur apkopoti vairāk nekā 100 mākslinieku keramikas darbu no visas pasaules. Tā veltīta Latvijas laikmetīgās keramikas pamatlicēja Pētera Martinsona piemiņai, kā arī 85 gadu jubilejai un ir viens no būtiskākajiem “Pirmās Latvijas Starptautiskās keramiķu biennāles” notikumiem. 

Festivālā gaidāmas arī mākslinieku meistarklases un citi radoši pasākumi, kas turpmāk kļūs par Rotko centra tradīciju.

 Starptautiskā keramiķu biennāle Baltijas reģionā notiek pirmo reizi, un konkursam “Martinsona balva” iesūtītie mākslinieku darbi runā par pasaules keramikas daudzveidību. Pārsteigumu ir daudz, jo konkurss norit bez specifiskiem tematikas, materiālu vai izmēru ierobežojumiem, dodot brīvu vaļu fantāzijai.

Latvijas Starptautiskās keramiķu biennāles kurators Valentīns Petjko atzīst: “pārsteidz tā mākslinieku apņēmība”.

“Vienīgais noteikums bija tas, ka tam darbam bija jābūt radītam nesen. Tas ir 2015. -  2016. gadā. Un 80% jābūt no keramikas materiāliem,” atklāj Petjko.

Marka Rotko mākslas centra vadītāja vietnieks Māris Čačka stāsta, ka “Daugavpils ir keramikas tradīcijām bagāta pilsēta, un starptautiskiem mākslas projektiem jau bagāta pilsēta”.

“Un ar labu kapacitāti, pieredzi, spēju piesaistīt plašu mākslinieku klāstu,” saka Čakša.

Lai arī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs kļuvis par konkursa celmlauzi, biennālei saņemts rekordliels pieteikumu skaits – 298 no 44 valstīm. 12 autori no Vācijas, Indijas, Turcijas, Nīderlandes un Latvijas izvirzīti arī pirmās izcilā keramiķa Pētera Martinsona balvas saņemšanai.

“Pēteris Martinsons savā dzīves izskaņā uzdāvināja mums savu lielāko bērnu, savu milzīgo kolekcijas daļu, kas ne tikai glabājas mūsu mākslas centrā, bet būs skatāmi topošajā Pētera Martinsona mājā,” saka Māris Čačka.

“Un viņš ir savulaik ļoti daudz ceļojis. Un viņš ir savā veidā ieviesis Latvijā to laikmetīgo keramiku. Tieši pasaules laikmetīgo keramiku,” piebilst Valentīns Petjko.

Blakus Martinsona balvas izstādei jaunajā izstāžu sezonā atklās vēl sešus lieliskus projektus. Tostarp Marka Šagāla darbu ciklu “Mirušās dvēseles” un citas vietējo un ārzemju mākslinieku izstādes.

Visas izstādes Marka Rotko mākslas centrā varēs novērtēt līdz pat vasaras beigām. Bet vēl daudzi citi Martinsona balvai izvirzītie darbi būs skatāmai vairāk nekā 10 dažādās Latvijas vietās, un jau šo svētdien vienu no izstādēm atklājot Lūznavas muižā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti