Daugavpilī māksla no Rotko centra «iziet» pie cilvēkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Laikā, kad muzeji un kultūrtelpas ir ciet, ir īstais brīdis kultūras iestādēm un mākslai iziet ārā pie cilvēka. Tā saka Daugavpils Marka Rotko mākslas centra un Daugavpils novada kultūras centra „Vārpa” darbinieki. Šobrīd Daugavpils tūrisma un informācijas centra skatlogus pilsētas centrā rotā piecas pilnīgi dažādās tehnikās veidotas keramikas sejas, savukārt, „Vārpa”, kas kļuva par pirmo vietu Daugavpilī, kuras skatlogos parādījās Marka Rotko mākslas centra keramikas eksponāti, apskatei izlika keramikas mellenes visdažādākajos veidos. 

Marka Rotko mākslas centra eksponāti nonāk pilsētvidē
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Visi šie objekti ir mellenes, un tās mēs varam apskatīt no visām pusēm. Varam redzēt gan sašķīdušu melleni, gan veselu, gan zaļu, gan pilnīgi gatavu melleni..."

Astoņas keramikas mellenes ir Sanktpēterburgas keramiķes Anastasijas Čarinas mākslas darbu grupa ar nosaukumu “Augusts”, kas šobrīd, kā izrāda Daugavpils novada kultūras nama „Vārpa” vadītāja Inta Uškāne, rotā kultūras nama skatlogus.

Šī ir pirmā vieta, kur Daugavpilī pilsētvidē izstādīti Marka Rotko mākslas centra eksponāti.

"Daugavpilī mēs, iespējams, esam pirmie. Bet Latvijā gan nē. Jau daudzviet bērnu mākslas skolās šī ideja ir parādījusies, bet vislielāko iedvesmu mums deva Kārlis Anitens, Rīgas kultūras pils „Ziemeļblāzma” režisors un mākslinieciskais vadītājs," tas ir veids, kā māksla iziet pie cilvēkiem, un tas notiek caur skatlogiem, stāsta Inta Uškāne.

"Garāmgājējs var ieraudzīt mūsu atvērtās žalūzijas logos, jo šajā dīvainajā laikā cilvēks nevar ienākt kultūras namā, bet kultūras nams var iziet ārā pie cilvēka. Tas pats ir arī ar mākslu. Mēs izlēmām, ka mēs atvērsim savus logus un durvis, un izliksim savos logos mākslu un kur nu vēl labāk Daugavpilī, sadarbībā ar Marka Rotko mākslas centru. Mums izdevās izveidot ļoti brīnišķīgu izstādi, ar prožektoriem izgaismotu."

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra darbinieki katru savu eksponātu un vidi, kurā tas tiks izlikts, izvērtē vērīgi, apliecina centra pārstāve un galvenā krājuma glabātāja Zane Melāne.

"Katras mākslas darbam vajadzīga vide, lai tas būtu skatāms, baudāms un atklātos pilnībā un uzrunātu cilvēkus mākslas valodā, kurai nav robežu. Mēs izvēlējāmies skatlogos eksponēt laikmetīgo keramiku. Tieši keramika skatlogos ir tā lieliskā iespēja parādīt mākslas darbu no dažādiem rakursiem. Šis ir laiks, kad lielākā daļa muzeju un kultūrtelpas ir ciet, un vairāk tiek domāts, kā veidot sadarbību ar apmeklētājiem, ar sabiedrību. Tāpēc mēs izdomājām, ka mākslas centrs varētu iziet ārpus savām telpiskajām robežām un rādīt mūsu lielisko kolekciju pilsētvidē. Tā mums radās izstāžu cikls ar nosaukumu „Māksla skatlogos”," stāsta Zane Melāne.

Ja kultūras nama „Vārpa” skatlogos ienāca keramikas melleņu kolekcija, tad Daugavpils tūrisma un informācijas centra skatlogos pašā pilsētas centrā parādījās keramikas seju tēli.

"Tie ir dažādu ārvalstu mākslinieku darbi, un viņu radošie skatījumi uz cilvēka tēlu, tā fantāzijām un pārveidē," Marka Rotko mākslas centra ekspozīcijas pilsētvidē nebūs tikai Daugavpils priekšrocība, darbi būs skatāmi arī citviet Latvijā," turpina Zane Melāne. "Mūsu ieceres ir teātra namā Jūras vārti Ventspilī skatlogos izlikt Silvas Linartes mākslas darbus un simpozijā radītos darbus. Tāpēc ne tikai Daugavpilī, bet arī citās Latvijas vietās attīstīsies šis mūsu projekts „Māksla skatlogos”."

Tikmēr ekspozīcijas Daugavpils pilsētvides skatlogos raisa interesi, sociālajos tīklos ir virkne fotogrāfiju un dažādos diennakts laikos ar skatlogos izliktajiem mākslas darbiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti