Rīta Panorāma

Apkopo renesanses laikmeta skaņumākslas mantojumu Latvijā

Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāju Ivetu Kruku

Izstādes "Madernieka stils" ietvaros - radošā darbnīca "Madernieka studija" un lekcijas

Darbnīca «Madernieka studija» ļauj izzināt mākslinieka radošo pasauli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Izstādes “Madernieka stils” ietvaros Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs izveidojis radošo darbnīcu “Madernieka studija”. Pandēmijas laikā studija darbojas – tikai jāieklikšķina muzeja mājaslapā un jāļaujas Jūlija Madernieka ornamentu izzināšanai un radošajiem eksperimentiem. Muzejs aicina klausīties lekcijas par “Madernieka ornamenta interpretāciju mūzikā”, arī izzināt Madernieka pedagoga talanta būtību.

“Madernieks ir tas mākslinieks, par kuru droši var teikt, ka viņš ir radījis savu stilu, savu valodu un apsteidzis laiku,” ir pārliecināta Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska.

Madernieka darbnīca darbojas par spīti pandēmijas ierobežojumiem – muzeja mājaslapā ir uzdevumi, kurus var lejupielādēt, un īstenot no meistara radītajiem darbiem savas fantāzijas. Pieejams plašs spektrs ar uzdevumiem gan lieliem, gan maziem, lai censtos saprast, kā ornamentus radīja pats Madernieks.

Vairākus ornamentus Madernieks radījis izšuvumiem krustdūrienā, tāpat viņš izveidojis arī alfabētu savā stilā.  Madernieka darbi cilvēku iedvesmo un nomierina. Vērtīga ir mākslas vēsturnieka Guntara Gritāna lekcija “Madernieka ornamenta interpretācija mūzikā”.

Inese Baranovska pastāstīja: “Mēs skatāmies uz šiem ornamentiem un varam dzirdēt – vienam tas ir Bahs, vienam Alfrēds Kalniņš, bet būtībā ritms šeit noteikti ir.

Madernieks bija viens no tiem ļoti modernajiem cilvēkiem, kas spēja darboties ar visdažādākajiem medijiem. Viņš sajuta, viņš nebija iekapsulējies vienā konkrētā mākslas veidā.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti