Dailes teātra mākslas telpā atklās Edītes Pauls-Vīgneres darbu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No 10.janvāra līdz Dailes teātra sezonas noslēgumam Dailes teātra Mākslas telpā „Brīvības 75" būs apskatāma izstāde „Teatrālās tekstīlijas. Edītes Pauls-Vīgneres personiskais teātris", kuras kuratore ir Sarmīte Sīle.

Izstāde ir tekstilmākslinieces Edītes Pauls-Vīgneres „teātris", kurā viņa ir gan autors, gan režisors, gan aktieris. Šajā unikālajā teātrī ir iestudēta vesela izrāžu sērija par sievieti – skaistu, laimīgu un ne tik laimīgu, radošu būtni, vienkārši dzīvi baudošu... Izstāde ir reveranss dažiem elkiem vīriešiem – spožām, talantīgām personībām.

Šie darbi nav tapuši stellēs, jo daudzie darba gadi pie tām ir izsūkuši mākslinieces fiziskos spēkus, bet talants vienmēr atrod iespēju radīt. Un Edīte Pauls-Vīgnere atrada risinājumu, kā turpināt būt radošai un vēl palīdzēt sev – strādāt kustībā. Darbs ir pie sienas, tu vari apsēsties un ik pa laikam piecelties, atkāpties, ieraudzīt un novērtēt. Stellēs padarītais atklājas tikai pašā nobeigumā. Šīs izstādes darbi izpildīti augstvērtīgā roku darbu tehnikā. Tās ir aplikatīvas, telpiskas kolāžas – dabiskos materiālus papildina sintētiskie, metāls, stikls u.c. Tiek šūts, līmēts, lodēts... Mākslinieces laikmets ir renesanse, materiāls - zelts. Viņa nemīl mūsu laika stiklotās, nedzīvās virsmas. Bet sajūsmu izraisa senā laikmeta mūri, mazie lodziņi un tā noskaņa – telpa, kas velk iekšā, nevis met ārā. Bet vissvarīgākais ir apgaismojums, kas spēj radīt noslēpumu, atklāt citādi neieraugāmus brīnumus, radīt apjomu, izcelt formu, apslēpt nevajadzīgo. Lūk, tāpēc „Teatrālās tekstīlijas" ir tik krāšņas. Un tāpēc „izrādēs" ir stāsts par radošo profesiju pārstāvjiem, jo viņu dzīvēs ir tik daudz no teātra.

Izstādi papildinās vēl daži darbi no cikla "Sieviete un Mēness", jautrie Putnubiedēkļi un videomateriāli.

Izstādes „Teatrālās tekstīlijas. Edītes Pauls-Vīgneres personiskais teātris" iedvesmotājs un galvenais atbalstītājs ir maestro Raimonds Pauls.

Izstādes producente ir Indra Rubene, tehniskais direktors – Ervīns Duka. Izstādi rīko Dailes teātris sadarbībā ar Teātra attīstības apvienību „Daile".

Dailes teātra Mākslas telpa „Brīvības 75" ir teātra uzdrošināšanās paplašināt kultūras telpu un pierādīt, ka Dailes teātris var būt vieta ne tikai teātra žanram, bet arī citādām labas, profesionālas mākslas izpausmēm.

Izstāde „Neredzamās skatuves" ir jau piektā, kas notiek Dailes teātra Mākslas telpā „Brīvības 75" – iepriekš skatītājiem bija iespēja redzēt izstādes „Būt vai nē", „Parafrāzes", „Sarkanā istaba" un „Neredzamās skatuves". Mākslas telpas „Brīvības 75" idejas autors ir Dailes teātris, kas ideju realizēšanā pieaicina augstas raudzes profesionāļus – kuratorus (Inga Brūvere, Sarmīte Sīle, Inga Šteimane) un Latvijas izcilākos māksliniekus.

Izstāde „Teatrālās tekstīlijas" no 10.janvāra bez maksas būs apskatāma stundu pirms katras Dailes teātra izrādes, kā arī izrāžu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti