Kultūras rondo

Edvarta Virzas poētikas saknes, laikmeta izjūta un literārā darbība

Kultūras rondo

Latvijas pieredze starptautiskos grāmatu tirgos

Daiga Krūze jaunākajā izstādē vēlas radīt brīvības un rotaļīguma sajūtu

Daiga Krūze ar abstraktām ainavām vēlas radīt rotaļīguma un nepiespiestības sajūtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Brīvība, rotaļīgums un nepiespiestība ir sajūtas, ko ar jaunāko darbu sēriju skatītājiem vēlas nodod māksliniece Daiga Krūze. Galerijā "Daugava” atklāta viņas personālizstāde "Noslēpums. Termoss, maizītes un nazītis”. Izstāde ir kā turpinājums iepriekš radītajām gleznām, kas šovasar bija skatāmas Mūsdienu mākslas galerijā Līvānos personālizstādē "Dārzā”.

"Ceru, ka izstāde dod kopumā to enerģiju, ko es gribēju ielikt – brīvību, svaigumu, rotaļīgumu, nepiespiestību, spēlēšanos, atbrīvošanos,” bilst Daiga Krūze.

Izstādes atklāšanas dienā, kad gleznas izliktas, viss iekārtots un skatītāji vēl nav sanākuši, nelielā sarunā Daiga Krūze atzīst, ka viņai gleznošana ir sevis pašattīstības ceļš. Māksliniece arī atklāj, ka izstāde ir priecīgs brīdis, jo tad var sakoncentrēties un izlikt labākās bildes, kas sanākušas.

Izstāde ir par sajūtu stāvokli, kad var gleznot visu, kas ienāk prātā, un tas sākumā vienmēr esot noslēpums, jo nevar zināt, kāds būs rezultāts – tā atzīst Daiga Krūze. Visi izstādē redzamie darbi gleznoti šogad, arī vasaras karstākajā laikā.

"Darbi tapuši neilgā laikā pēc iepriekšējās izstādes, kas bija Līvānos.

Vēlējos turpināt tieši to sajūtu, taisīt tādas kā abstraktas ainavas,” par saviem darbiem stāsta Krūze.

Māksliniece bilst, ka viņai pašai ir interesanti turpināt gleznot un skatīties, kas no tā varētu iznākt.

"Daļa bilžu ir tapušas pašā karstākajā laikā. Tas arī šķiet interesanti, sākumā man šķita, ka tas ir iespējams, arī centos, bet tad sapratu, ka ir par traku ar eļļas krāsām un terpentīnu karstumā,” atminas Krūze.

Tajā pašā laikā karstums radījis atbrīvotības sajūtu.

"Piedzīvotais, kas ir tikai vasarā, tas dod spēku un drosmi, un vieglumu otai,” uzskata Krūze.

Krūzes darbi ir sajūtu ainavas.

"Domāju, ka ir ainavas, bet tās nav gleznotas no dabas, pēc sajūtām, kas piedzīvotas, no kādiem ceļojumiem paņemtas, no dabas skatītas, bet ne gleznotas,” atzīst māksliniece.

Daigas Krūzes izstādei Līvānos bija dots nosaukums "Dārzā”, bet šoreiz izstādes nosaukums ir "Noslēpums. Termoss, maizītes un nazītis”.

"Nosaukumu es mēģināju pieskaņot tam, kā gleznoju. Tas noslēpums ir tas, kas pašai ir noslēpums pirms gleznošanas, es nezinu, kāda izskatīsies bilde,” skaidro Krūze. "Termoss, maizītes un nazītis ir tas rotaļīgais, arī tas, kā pieeju – paņemu krītiņus un pazīmēju kaut  ko.”

"Agrāk varbūt nopietnāk veidoju kompozīcijas. Tagad es tieši taisīju gleznu sēriju sev un nezināju, ka no tā kas sanāks. Rotaļa mājās – atpūsties  pie gleznas. Tāpēc termoss, maizītes un nazītis, tas, man liekas, ir kā iet ekskursijā, nezinot,  ko redzēsi, bet zini, ka būs interesanti, Gleznot ir tāpat,” turpina māksliniece.
Daiga Krūze sarīkojusi daudzas personālizstādes kopš 2004. gada, kad ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā, kā arī piedalījusies dažādās grupu izstādēs. Starp viņas pasniedzējiem bijis arī Kaspars Zariņš, kurš arvien turpina sekot bijušās audzēknes darbiem.

"Uzskatu, ka viņa ir viena no labākajām savas paaudzes un vispār māksliniecēm, kura var valkāt šo vārdu "mākslinieks", jo prast gleznot jau nenozīmē, ka esi mākslinieks,” norāda Kaspars Zariņš.

"Jauki, ka viņa turpina  gleznot ar eļļu uz audekla un arī ar krītiņiem, kā redzu. Turpina kopt šo lauku. Glezniecības un  labas glezniecības, kā šo varētu dēvēt, pasaulē ir ļoti maz. Glezniecībai mūsdienās ir jācīkstas ar jaunajiem medijiem, un tā vairs nav viena karaliene,” uzskata Zariņš.

Viņš arī norāda, ka mūsdienās būt gleznotājam ir sava veida privilēģija, bet ir tikai viens noteikums – jābūt izcilam, jo mūsdienās glezniecība no cilvēka prasa talantu un atdevi. Skatītājs pamanīs, ja tā nebūs. 

"Laba glezniecība ir aktuāla,” atzīst Zariņš.

Daiga Krūze vairakkārt nominēta Purvīša balvai, gan 2013.gadā par personālizstādi "Slēpnis”, gan 2016.gadā par personālizstādi "Ceļojums no bildes uz bildi”. Jaunākā personālizstāde "Noslēpums. Termoss, maizītes un nazītis” rada vieglu un gaišu enerģiju, tā galerijā "Daugava” skatāma līdz 10.novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti