Dabas un dzīvības mīlestība. Nacionālajā mākslas muzejā tekstilmākslinieces Dzintras Vilks personālizstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dzintras Vilks vārds Latvijas tekstila un šķiedras mākslā ierakstīts ar lielo burtu jau vairākus gadu desmitus, un jau 25. februārī Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā skatītājiem durvis vērs mākslinieces personālizstāde "Klusā daba ar gājputnu", kur mākslinieces iemīļotā dabas tēma cieši savīta ar politiski aktuālajām izjūtām.

"Tā ir tā mīlestība, ne jau tikai pret dabu, mīlestība vispār pret manu līdzcilvēku. Bailes. Kas ir mīlestība – cerība tā ir pēdējā, kas mirst," saka Dzintra Vilks. Māksliniece atzīst, ka neesot varējusi gulēt pirms Putins paziņojis par saviem nodomiem Ukrainā: "Es naktī nevarēju gulēt, tāpēc man nepārtraukti ir sarkanas acis… [..] Es "uzmetu" mazas ligzdiņas, kuras simbolizē visu to bezspēcību, ko tu jūti pret lielu varu, pret lieliem arumiem, pret lieliem traktoriem, pret lieliem tankiem, ka tu neko nevari izdarīt. Tu esi dzīva radība, tāda pati, bet ne tik bagāta un varena, ka tev atliek tikai mukt."

Izstādes kuratore, mākslas zinātniece Ieva Kalnača mākslinieces daiļradi raksturo kā savdabīgu: "Dzintrai Vilks rokraksts ir ļoti raksturīgs, nesajaucams, savdabīgs, ļoti orientēts uz dabu, uz dabā orientētiem materiāliem, ko var savākt, atnest uz darbnīcu, veidot mākslas darbus, protams, arī pielietojot klasiskās tekstilmākslas tehnikas. [..] Tas ir laikmetīgums, bet tā nav sekošana laikmeta tendencēm vai tam, ko nosaka laikmets, kas ir jāparāda mākslā. Tās ir mākslinieces pašas lietas, kas viņus uztrauc, tās problēmas, kas viņu uztrauc, tas sakrīt ar to laikmetīgo. Un tas padara Dzintru Vilks noteikti par laikmetīgu mākslinieci."

Skatītājus māksliniece aicina uz sarunu ne tikai par dabas skaistumu un varenību, bet galvenokārt par mūsu katra personisko atbildību un spēju ieraudzīt dzīvības nozīmi.

"Vai šo laikmetīgo dzīves stilu piekopjot mēs vispār esam laikmetīgi? Varbūt, ka laikmetīgāk ir ļaut kādām dzīvām radībām nebūt laikmetīgām," pārdomā māksliniece. "Šeit ir idealizēta kūla, kuru vajadzētu nopļaut. Ja mēs runājam par globalizāciju un ekonomiku, izdevīgāk būtu nopļaut, nevis atstāt šai griezei, kura mājvietu var uztaisīt tikai kūlā, un visu, kas nav nopļauts, Eiropas likumi liek aplikt ar nodokļiem, jo tu neesi sakopis savu lauku, viss ir jānopļauj. Tāds ir jautājums – vai mēs esam laikmetīgi, ka nerēķināmies ar sev līdzdzīvotājiem?"

Dzintras Vilks personālizstāde Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā būs atvērta līdz 8. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti