Kultūras ziņas

"Brīnumistaba" Fotogrāfijas muzejā

Kultūras ziņas

Skan Jūrmalas festivāls

Artis Bute – "ArtisCool"

Dabas ainavu variācijas un klusās dabas motīvi: Cēsīs atklās Arta Butes personālizstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Cēsu Izstāžu namā personālizstādi atklās gleznotājs Artis Bute. Izstādē “ArtisCool” būs skatāmi vairāk nekā 20 jaunākie mākslinieka darbi, kuros dominē divas tēmas – daba un klusā daba. Arti Buti mēdz dēvēt par glezniecības švītu, kura rokrakstam raksturīgas jūgendstila līnijas. Viņa gleznas ir dekoratīvas, bet tajā pašā laikā eleganti atturīgas.

Gleznotājs Artis Bute darbnīcā saiņo vēl pēdējos darbus, kas pēc pāris stundām ceļos uz Cēsu Izstāžu namu. Saimnieka rosībā rāmi nolūkojas runcis Džoto. Jebkuru izstādi Bute uzskata par eksāmenu, ko joprojām baidās nenolikt. 

Es esmu ļoti paškritisks arī pret sevi un attiecībā pret to, ko daru. Un, nezinu no kurienes man tāda nostrādātība parādījusies, jo mamma savulaik brēca, ka esmu tik paviršs un no mani nekas nesanāks, ja nemainīšos. Galvenais jau ir tas, ko tu ar tiem darbiem gribi pateikt, un tu atbildi par katru kvadrātcentimetru. Lai nav nohalturēts, lai tas ir pārdomāti un pabeigti. Cilvēki jau to jūt, vai ir labs vai nav,”  uzskata mākslinieks.

Izstādē “ArtisCool” apkopoti jaunākie darbi, kas apvienoti divās tēmās – dabas ainavu variācijas un klasiski klusās dabas motīvi.

Butes daiļradē bijuši dažādu krāsu toņu periodi – rozā, tirkīza, perlamutra un pat zelta. Šogad meistars izvēlējies strādāt ar pasteļtoņu niansēm.

Pie tām pļavām pēdējos gadus strādājot, tur dominē tādi mierīgāki toņi. Bet tai pašā laikā joprojām man notiek sava veida mācīšanās. Tu pēti, studē, un daudz ko nospēlē nejaušības. Tīri tehniskas, ko varbūt cits palaiž garām, bet ar pieredzi un ar tādu intuīciju tu jūti, ka tur kas var izveidoties,” saka Bute. Mākslinieks atzīst, ka katrai gleznai ir sava telpa, laiks un arī cilvēks, pie kā viņa nonāk. Māksliniekam pēc paraksta uzlikšanas pār gleznu vairs neesot varas.

Arta Butes ainavas un klusā daba Cēsu Izstāžu namā būs skatāma no sestdienas, 24. jūlija, līdz pat septembra sākumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti