Dienas ziņas

Atjaunota Ludzas Lielā sinagoga

Dienas ziņas

Jauni ēku siltināšanas noteikumi

Aizputē top čuguna bruņinieks

Čuguna mākslas simpozija izskaņā radīs bruņinieka skulptūru pilnā augumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Aizputē notiek starptautisks čuguna mākslas simpozijs, kas piektdienas vakarā Tebras upes lejā noslēgsies ar čuguna kausēšanu un skulptūru atliešanu. Līdztekus mazajām formām plānots izveidot viduslaiku bruņinieku pilnā augumā. Tas rudens pusē nostāsies godasardzē pie Livonijas ordeņa pilsdrupām.

Lai radītu iespaidīgo 1,8 metrus augsto čuguna bruņinieka skulptūru, darbs aizsācies jau pirms simpozija sākuma, atzīst idejas autors un tēlnieks Kārlis Alainis. Vispirms pasūtītas bruņas un radīts bruņinieka modelis, kam sekojis pacietīgs, vairāku dienu ilgs formēšanas darbs.

Tā kā laika apstākļi nav labvēlīgi, tad vairāk nekā tonnu smago smilšu masu nākas papildus sildīt, lai veicinātu sacietēšanu un nekavētu tālākos tehnoloģiskos procesus. Kā atzīst tēlnieks, tas ir jauns izaicinājums un nopietns pārbaudījums.

„Tas ir smalks un detalizēts lējums. Tas ir sarežģīti ātrā laikā realizēt šādu detalizēti smalku objektu,” norāda Alainis.

Bruņinieka atliešanai būs nepieciešams ap 200 kilogramu čuguna. Tā kā forma ir sarežģīta un sastāv no 20 gabaliem, pēc lējuma tā tiks rūpīgi apstrādāta, noslīpējot visas šuves, kas prasīšot vismaz mēnesi, kad arī aizputnieki varēšot ieraudzīt jauno vides objektu.

„Viņš nebūs karotājs, bet vērotājs. Viņš vienkārši stāvēs un vēros. Kur nu bruņinieks bez zobena? - tas būs no tērauda, jo čuguna kaut kā neskan,” norāda Alainis.

Bruņinieka atrašanās vieta, kas tikšot vēl precizēta, noskatīta pie Livonijas ordeņa pilsdrupām. Šobrīd pēc neoficiālas statistikas pilsdrupas ir visapmeklētākais tūrisma objekts Aizputē, kam čuguna bruņinieks palīdzēs uzburt senatnes elpu.

„Tas varētu kļūt par pilsētas simbolu un atpazīstamības zīmi, jo saistās ar daudz senāku pilsētas vēsturi. Varbūt, ka laika gaitā varam atrast konkrētu stāstu par konkrētu  bruņinieku, kas ir mitis pilī,” stāsta Aizputes Tūrisma un informācijas centra vadītāja Signe Pucena.

Piektdienas vakarā Tebras upes ielejā ikvienam būs iespēja vērot iespaidīgo čuguna skulptūru atliešanas procesu. Tajā piedalīsies mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Skotijas, ASV.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti