Kultūras ziņas

Mūzikas akadēmijas simfoniskais orķestris svin simtgadi

Kultūras ziņas

Atceroties 1991. gada barikādes

Makulatūra pārtop gleznās

Cita vizuālā māksla. Talsos makulatūra pārtop gleznās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Talsinieks Andris Vikainis tradicionālo krāsu vietā nereti izvēlas ko sarežģītāku un neparastāku. Viņa mākslas darbi top ar lodīšu pildspalvām, ar sarkanvīnu un kafiju, un vairāki desmiti darbu tapuši, izmantojot makulatūru. Mākslinieks šķidro krāsu aizvieto ar izplēsumiem no reiz jau izlasītiem žurnāliem. Arī Andra Vikaiņa pulciņam Talsu novada bērnu un jauniešu centrā dots nosaukums "Cita vizuālā māksla", jo bērniem viņš māca izpausties neparasti.

Pats mākslas skolotājs Andris Vikainis darbu veidošanu uz kartona kastēm salīdzina ar puzles likšanu. Tā atšķiras vien ar prasmi savietot papīra gabaliņus, lai laukumi savā starpā savienotos, izveidojot mozaīkas efektu.

Par procesu mākslinieks skaidro: "Te ir divi varianti, vai nu es meklēju žurnālos tos gabaliņus, ko man vajag, vai otrādi – es noplēšu un tad es atrodu to vietu, kur viņš visvairāk ir piemērots. Un pamatā es tā kā no galvas taisu. Ja man kaut kāda problēma rodas, es vai nu sameklēšu kaut kādu savu fotogrāfiju, vai internetā pameklēšu, kāda tad nu beigu beigās tā žāvētā bute īsti izskatās, lai gan – kurš tad buti nav ēdis."

Par mākslas darba puzles gabaliņiem pārtop dažādi žurnālu izgriezumi – arī cilvēku portreti, tādējādi ieliekot arī personības auru.

Process ir nomierinošs, un to var veikt, paralēli klausoties kādu audiogrāmatu vai seriālu. Taču pašam Andrim Vikainim visvairāk darbu top, tieši palīdzot audzēkņiem novērst kļūdas. To viņš nedara vis bērnu, bet pats savā darbā. "Viņš var salīdzināt ar savu darbu, viņš var salīdzināt ar manu darbu, un viņam tā attīstība ir daudz straujāka, nekā ja viņam mājās uzdots uztaisīt gleznojumu ar aplikāciju," stāsta pedagogs.

Darbs Vikaiņa pavadībā tiek novests no sākuma līdz galam nedēļas laikā. "Ar laiku, kad tu jau vairāk aprodi, viņi ļoti ātri uztaisās. Tas ir tas kritērijs, kas man nepatīk ar krāsu gleznošanu, jo uzjaukt šo laukumiņu, krāsu uz paletes uzkrāsot ir piecdesmit reižu ātrāk. Tādēļ es to bildi varētu uztaisīt ātrāk, bet es gribu strādāt ar viņu, es gribu domāt kaut ko galvā," atklāj mākslinieks.

Lai arī pašdarbnieka sirdij tuvākā ir MailArt mākslas kustība, ikdienā viņš grafiski strādā ar lodīšu pildspalvām, bet ik pa brīdim izaicina sevi kaut kam jaunam, vienlaikus domājot arī par draudzīgumu videi, skaidro mākslinieks: "Šeit man tā pievienotā grūtība, jā, nevis vērtība, bet pievienotā grūtība, ka es taisīšu ar avīzēm šo, bet man arī ēnas būs jāliek ar tumšiem burtiņiem, jo avīze sadzeltēs, paliks dzeltena. Bet, ja es sākšu ēnas likt no žurnāliem, uzlīmētais paliks balts, bet avīze paliks dzeltena pēc laika. Tā kā man šis viss būs jāaiztaisa ar avīzēm. Interesantāk strādāt."

Vikainis pierāda, ka mākslas aktivitātes var būt arī ļoti atraktīvas un saistošas. Ja uzdevums ir lineārais zīmējums, skolnieks to var ne vien grafiski uzzīmēt, bet arī izlocīt no drāts, ieskrāpēt ledū, ar ūdeni uzzīmēt uz asfalta, izmantot kafijas atlikumus vai atliet ģipsī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti