Dienas ziņas

Saietā pulcējas Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru dzimtas

Dienas ziņas

Spānijā notiek parlamenta vēlēšanas

Tēlniekam K.Zemdegam veltīta grāmata

Cīravā atklāj tēlniekam Zemdegam veltītu grāmatu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Un spēcīgs celšos…” – tā saucas mākslas zinātnieces Ingrīdas Burānes apjomīgais mūža darbs par vienu no izcilākajiem latviešu tēlniekiem Kārli Zemdegu. Grāmatas atvēršanas svētki, klātesot autorei, nupat aizvadīti mākslinieka dzimtajā Aizputes novada Cīravas pagastā.

Pirms grāmatas atklāšanas pasākuma Cīravas bibliotēkā mākslas zinātniece un grāmatas autore Ingrīda Burāne dodas apmeklēt dižā mākslinieka Kārļa Zemdega dzimto māju vietu “Gaiļus”. Savulaik mājas nodeguša, taču pagājušā gadsimta 70. gadu vidū te uzstādīts laukakmens.

"Šis akmens ir tapis, pateicoties profesoram Terpilovskim. Tā bija viņa doma, un viņš ar saviem studentiem to izkala," stāsta Burāne.

Savukārt paša tēlnieka akmens kalums rodams Cīravas kapos, kur krustā iekaltas divas vārpas, kas ir veltījums vecākiem – Annai un Jānim Baumaņiem, kā arī kuplās dzimtas piemiņai.

Garā stiprs un neatlaidīgs bijis savos mērķos Baumaņu 14 bērnu ģimenē dzimušais Kārlis. Neraugoties uz veselības problēmām un to, ka 18 gados zaudējis vienu kāju, viņš nesalūzis, bet devies pretim savam mērķim un kļuvis par tēlnieku, radot nozīmīgus un monumentālus darbus. Jaunais mākslinieks drosmīgi sevi pieteicis Brīvības pieminekļa metu konkursā, kur ieguvis trešo vietu. Zemdegu uzskata par vienu no mūsu tautas dvēseles izteicējiem jeb domātāju akmenī. Tie viņa pieminekļi, kas veltīti brīvības cīnītājiem, padomju okupācijas gados spridzināti, aprakti, slīcināti, taču Atmodas laikā par tautas saziedotiem līdzekļiem atkal atjaunoti.

"Ja katra Latvijas vieta, mazāka vai lielāka, apkopos tās zināšanas, pieredzi, ko viņu izcilie cilvēki ir devuši, ticiet man, mēs būsim krietni stiprāki," uzsver Burāne.

"Mums ir pie kā strādāt, jo mūsu dižgari ir pelnījuši vēl lielāku cieņu un godu," norāda mākslinieks, Cīravas pagasta iedzīvotājs Imants Ozols.

Apjomīgais izdevums ir pirmais vēstījums par talantīgo tēlnieku Kārli Zemdegu. Tajā iekļautas fotogrāfijas, izvilkumi no vēstulēm, dienasgrāmatām, laikabiedru atmiņām. Kā atzīst autore, darbs pie grāmatas ildzis 45 gadu garumā, tas bijis vērtīgs pašizglītošanās process, vienlaikus arī pienākums izveidot grāmatu.

"Tā bija ļoti liela kauna sajūta, jo 30 gadus pēc Atmodas mēs joprojām izliekamies, ka mums nav tāda tēlnieka, latviešu valodā nav neviena pieklājīga izdevuma," saka Burāne.

Ingrīdas Burānes grāmata ir kā veltījums tēlniekam Kārlim Zemdegam 125 gadu jubilejā.

Jau vēstīts, ka grāmatas "Kārlis Zemdega. Un spēcīgs celšos...” atvēršana notika arī Rīgas grāmatu svētkos Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 26. oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti