Kultūras rondo

Galerija-klejotāja "energART" ar izstādi "Klusums. Skaņa. Horizonts" iemājo "Dūrmuižā"

Kultūras rondo

Cēsīs skanēs Sofijas Gubaiduļinas čellkoncerta “Saules dziesma” aranžējums korim

Cilvēka sastapšanās ar dabu. Jegora Buimistera personālizstāde "M/Gallery" Rīgā

Cilvēka sastapšanās ar dabu. Jegora Buimistera personālizstāde mākslas telpā «M/Gallery»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Cilvēka sastapšanās ar dabu, kurai cauri vijas nezināmais un mistiskais – šādu tēmu jaunākajā personālizstādē "Sastapšanās" risina Jegors Buimisters. Mākslinieks, kurš izglītojies Lielbritānijā, rāda Covid-19 laikā tapušās gleznas un atklāj, cik cieša saikne izveidojusies ar angļu un amerikāņu kultūru. 

Nelielajā, taču mājīgajā "M/Gallery" košas gleznas izkārtotas visapkārt telpai. Te mākslinieks caur darbiem ir uzbūris maģisku tikšanos ar dabu, kas sabalsojas ar nezināmo un mistisko. Tas uzrunājis arī kuratori Elizabeti Dimanti: "Kā bērnībā – mēs gājām un ieraudzījām, piemēram, akmeni un iztēlojāmies, kas tas ir kaut kas cits. Pēc tieši tāda paša principa var iet cauri šiem darbiem – 

objekti, ko mēs redzam, nav jāuzskata par acīmredzamo, tie var būt kā ēna no kaut kā cita vai atspulgs.

Mākslinieks iedvesmojies no misticisma, reliģijas un literatūras. Pie sienām esam pielikuši citātus no viņa mīļākajiem amerikāņu autoriem, lai paspilgtinātu pieredzi, lai tas sasauktos ar darbiem. Esam izveidojuši arī video projekciju no viena viņa darba. Ir sajūta, ka šis darbs nāk uz āru, runā."

Dimantei šī ir debija kā kuratorei. Buimistera darbos viņa iedziļinājusies pamatīgi: "Kad es ieraudzīju šos darbus, tie pilnīgi rezonēja ar mani. Es ar ļoti lielu baudu stāstu par šo izstādi." Ekspozīcijas atklāšanā abi – kuratore un mākslinieks – jutuši lielu gandarījumu par to, kā "Sastapšanās" izvērtās. Pēc kuratores domām, izstāde ļoti labi ierakstās rudens noskaņās; krāsu spilgtums darbos pārsteidz.

Vaicāts, ko dabā saskata un no kā ietekmējas, 

Jegors Buimisters paskaidro, ka izstādes darbos ir Japānas un Āzijas mākslas ietekme. 

Viņu iedvesmo arīdzan ikdienā ar acīm skatītais Jūrmalā un citās vietās, kurp nācies aizceļot un dzīvot. Un līdzās saskatāmajai pasaulei stājas metafiziskā pasaule. "Vislabāk lūgt Dievu tur, kur nav tik daudz citu cilvēku, kur nav tik daudz laikmetīgu šausmu – kaut kur mežā. Daba ir īpaša vieta arī reliģijā," viņš piebilst.

Mākslā Buimisteram svarīga intelektuālā puse, viņu interesē Frānsiss Bēkons, Edvards Munks un koncepcija par svēto vardarbību. Nākamībā viņš cer pabeigt savu pētījumu un iegūt doktora grādu. 

Laikmetīgās mākslas pasaule, Jegora Buimistera redzējumā, ir ļoti fragmentēta. Glezniecību viņš dēvē par tradicionālu, reizē uzsver mākslinieku regulāros mēģinājumus un jaunatradumus šajā izpausmē – katru simtgadi kaut kas atklājas no jauna. Tieši šajā tēlotājas mākslas veidā viņš darbojas galvenokārt, taču 

mākslinieka interešu lokā ir arī keramika, un jo īpaši mazās formas. Viņš cer pēc kāda laika sarīkot keramikas darbu izstādi.

Buimistera darbi rosina domas ne tikai par sastapšanos ar dabu, bet arī ar ko neredzētu un nebijušu. Pirms diviem gadiem viņam bija izstāde mākslas telpā "Aminori" ar nosaukumu "Some Ghost Stories". Laikmetīgā mākslinieka darbi izstādīti vairākās solo un grupu izstādēs Londonā un Viļņā.

Izstāde "Sastapšanās" vēl līdz 1. oktobrim skatāma "M/Gallery" Aristīda Briāna ielā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti