Cīlīša jubilejai veltītā pēcpusdienā atvērs apjomīgu grāmatu par mākslinieku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Piektdien, 7. aprīlī, plkst. 15 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zāles “Arsenāls” vestibilā notiks mākslinieka Gunāra Cīlīša 90. dzimšanas dienai veltīta pēcpusdiena. Pasākuma laikā notiks Rūtas Muižnieces apjomīgās grāmatas “Uz kurieni līdzens ceļš? Gunārs Cīlītis” atvēršana.

Grāmatu izdeva un tās dizainu veidoja dizaina birojs “H2E”. Grāmata vēsta par mākslinieka dzīvi un daiļradi, ietver Cīlīša izcilākos darbus no dažādiem krājumiem, dokumentus, fotogrāfijas un citus materiālus no vairākiem avotiem, arī no mākslinieka paša apjomīgā privātā arhīva (tajā cita starpā pāri par simt dienasgrāmatu klažu), kas tagad nonācis Latvijas Valsts arhīvā.

Gunārs Cīlītis (1927-2007) bija viens no talantīgākajiem latviešu māksliniekiem savā, 20.gs. 2.puses-21.gs. sākuma, paaudzē. Viņš bija ne tikai gleznotājs, bet arī izcils žurnālu un grāmatu grafiķis, zīmēja karikatūras “Dadzim”, bija mākslinieks septiņām A. Burova leļļu filmām Rīgas kinostudijā, mūža nogalē zīmēja metus Latvijas Bankas jubilejas monētām.

“Izdevniecībā rādu savu “Vērdiņa” risinājumu. Viņi – Inga [Zvagūzis] un redaktors gaidījuši bērnu grāmatiņu, es piedāvāju vairāk. Manu ideju pieņem. Kaut pats spētu to paveikt!” (No māksliniekas dienasgrāmatas 3.07.1978.)

Gunāra Cīlīša 90 gadu jubilejas pēcpusdienu atklās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce. Ar autores un izdevēju uzrunu, kā arī dažiem fragmentu lasījumiem tiks atvērta Rūtas Muižnieces grāmata “Uz kurieni līdzens ceļš? Gunārs Cīlītis”.

Gunāra Cīlīša laikabiedri dalīsies savās atmiņās par mākslinieka personību, darbiem un dzīvi.  Paredzams, ka viņu vidū būs gleznotāja Džemma Skulme, akadēmiķis Jānis Stradiņš, rakstnieki Zigmunds Skujiņš un Alberts Bels, leļļu filmu režosore Roze Stiebra un dizaingrafiķis Laimonis Šēnbergs.

Tiks demonstrēta leļļu filma “Pasaka par vērdiņu” (rež. A. Burovs, 1969). Filma ir spilgts piemērs Cīlīša kā filmu mākslinieka talantam.

Pēc pasākuma formālās daļas ikviens Gunāra Cīlīša jubilejas pēcpusdienas apmeklētājs varēs dalīties savās atmiņās un pārdomās par mākslinieku. “Arsenāla” vestibilā būs izstādīti G. Cīlīša darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas.

Pasākums norisināsies izstāžu zāles “Arsenāls” vestibilā 7.aprīlī plkst. 15.00-17.30. Ikviens interesents ir laipni aicināts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti