Dienas ziņas

Raunas pagastā suņi nokož 24 aitas

Dienas ziņas

Āfrikas cūku mēris turpina izplatīties

Mākslinieki iemūžina Zemgales ainavas

Četru valstu mākslinieki plenērā iemūžina Zemgales dabu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ja rakstniece Anna Brigadere varēja aprakstīt Zemgales dabas skaistumu, tad kāpēc to neuzgleznot? Ar šādu domu Latvijā dzīvojošais gruzīnu gleznotājs Nugzars Paskadze pirms pieciem gadiem Dobeles novadā sarīkoja pirmo starptautisko mākslinieku plenēru.

Šonedēļ plenērs''Zemgale'' notiek jau septīto reizi, un tajā viens otru papildinot dažādos glezniecības žanros un tehnikās strādā 16 mākslinieki no četrām valstīm.

Dobeles novada ''Ķērkšļus'' kā vietu, kur radoši izpausties māksliniekiem pirms vairākiem gadiem atklājis Latvijā dzīvojošs gruzīnu gleznotājs Nugzars Paskadze. Tā šeit izveidojies tāds kā mākslinieku nams, kur ik gadu notiek starptautisks gleznotāju plenērs ''Zemgale''. "Vēl mani ieinteresēja Tērvetes dabas parks, un rakstniece Annas Brigadere. Ja viņa varēja šo skaistumu grāmatās aprakstīt, tad kāpēc to nevarētu gleznotāji un vēl no dažādām valstīm?" retoriski vaicā Paskadze.

Šonedēļ ''Ķērkšļos'' strādā gan abstraktās mākslas cienītāji, gan portretisti, gan ainavisti. Valērijs Baida sevi par ainavistu īsti neuzskata, tomēr apkārtējā daba likusi gleznot  ainavu.  "Pirmajās dienās staigā un domā, ko gan tādu uzgleznot, bet pēdējās dienās jau viss liekas tik skaists, ka gribas uzgleznot visu," viņš stāsta.

Daudzi mākslinieki  mājās aizvedīs arī  kādu magoņu lauku, ko atraduši vien dažu kilometru attālumā no ''Ķērkšļiem''. Bet visneparastākās, šķiet, Turcijas mākslinieka Orhana Čebrailoglu gleznas, kuras viņš nosaucis par ''Latvijas refleksu''. "Es skatos visu: gan cilvēkus, gan ielas, gan kokus un debesis. Tas viss mani iespaido un šīs ir manas refleksijas par to," saka mākslinieks.

Orhans sola, ka aizbraucot mājās tapšot vēl viena glezna par iespaidiem Latvijā, bet jau svētdien, kad noslēgsies nedēļu ilgais plenērs, ''Ķērkšļos'' tiks izveidota izstāde, kurā būs apskatāmi vairāki desmiti gleznu ar zemgalē gūtajiem iespaidiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti