Kultūras rondo

Teātra muzejā aplūkojama mākslas skolu audzēkņu scenogrāfijas maketu izstāde "Melnā kaste"

Kultūras rondo

Krišjānis Barons un Imants Ziedonis. "Augtuvē" katrs var "iestādīt" savu tautasdziesmu

Četri mākslinieki aicina uz izstādi "Pasaules gals" Kalnciema kvartālā

Četri topošie scenogrāfi aicina uz savu pirmo gleznu izstādi «Pasaules gals»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Līdz 29. jūlijam Kalnciema kvartāla galerijā skatāma mākslinieku apvienības “4K” izstāde “Pasaules gals”.

"Tēma vīrusa laikā kļuva ļoti aktuāla – pasaules gals. Mēs esam apvienība "4K", kursabiedri, pēdējais gads, kurš vēl paguva studēt pie Andra Freiberga. Viņš 1. kursā ir slavens ar to, ka viņš dod mazos uzdevumus, un viens no tādiem ir "pasaules gals". Mūsu kursam nesanāca šis uzdevums," par izstādes ideju Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" stāsta viens no šī četrinieka – mākslinieks Andris Kaļiņins.

"3. kursā sapratām, ka tā ir laba frāze, un ar to spēlējamies. Esam četri, esam atšķirīgi, un līdz ar to izstādē būs 12 darbi, un katrs ir atšķirīga versija, kas ir pasaules gals un kā tas izskatās," turpina Kaļiņins.

“4K” ir kursabiedri Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļā. Andris Kaļiņins, Ieva Stalšene, Madara Mela un Katrīna Ieva šobrīd kopīgi ir aizrāvušies ar glezniecību. Izstādē viņi piedāvā vizuālas versijas par vienmēr un sevišķi 2020. gadā aktuālo tēmu – pasaules gals. 

Māksliniece Katrīna Ieva atklāj, ka viņas darbā visvairāk dominē baltā krāsa. "Domāju, ka pasaules gals nāk visiem par labu, vajag visiem mazliet atelpas. Karantīna iedeva atelpu, un tā brīvā elpa jāsaglabā," uzskata Katrīna Ieva. 

Kaļiņins vērtē, ka pasaules gals ir pateicīga tēma un to zinot arī viņu pasniedzējs Andris Freibergs. "Tā ir jaudīga tēmā, ir ko meklēt un rakt," uzskata Kaļiņins.

Četrus kursabiedrus vieno ne tikai kopīgas studijas, bet arī tas, ka viņiem nav mākslas vidusskolas izglītības. 

"Līdz ar to mēs ienācām Mākslas akadēmijā un strādājām ar scenogrāfisko domu, bet nav rāmja glezniecībā. Mēs satikām daudzus iedvesmojošus gleznošanas pasniedzējus, viņi mūs motivējuši, ka mūsu scenogrāfisko domāšanu var labi izmantot glezniecībā," bilst Kaļiņins.

"Mūsu darbos dominē scenogrāfiskā domāšana. Tā nav gleznotāja domāšanā," viņu papildina Ieva.

Iepazīstinot ar apvienību "4K", mākslinieki atzīst, ka viņi šobrīd strādā kopā kā četri mākslinieki, kuriem kopā ir viegli un patīkami taisīt izstādes. Iespējams, nākotnē varētu tapt arī kāds kopīgs darbs.

"Viena vīzija par mākslu un ko gribam dod skatītājiem," tā savu apvienību raksturo Ieva. Viņa arī atzīmē, ka, ieraugot kolēģu veikumu izstādes piedāvājumā, bijusi patīkami pārsteigta.

Aicinot uz izstādi "Pasaules gals", mākslinieki skatītājus mudina nebaidīties no tā gala. Lai iet un bauda. Paši gan ir nedaudz uztraukušies pirms izstādes atklāšanas, bet ne vairāk kā pirms skatēm augstskolā.

Izstādi "Pasaules gals" Kalnciema kvartāla galerijā varēs aplūkot līdz 29. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti