Kultūras rondo

Vēstures izpētes komisija. JRT versija par 80. gadu notikumiem un VDK

Kultūras rondo

Latvijas dizaina izaicinājumi. Tiekamies ar “Latvijas Dizaina gada balvas 2019” ieguvēju

Purvīša balvas 2019 nominanti. Tekstgrupa "Orbīta"

Četras atbildes uz jautājumu «No kā rodas dzeja?» Purvīša balvas nominanti – tekstgrupa «Orbīta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Četri dzejnieki no tekstgrupas "Orbīta” - Artūrs Punte, Vladimirs Svetlovs, Sergejs Timofejevs un Aleksandrs Zapoļs - izvirzīti balvai par izstādi "No kā rodas dzeja?”; pagājušajā vasarā tā bija skatāma peldošajā mākslas galerijā "Noass”.

Četras istabas, četras instalācijas un četras atbildes uz galveno jautājumu "No kā rodas dzeja?”

Aleksandra Zapoļa instalācijas „No haosa organizācijas” dinamiku oriģinālā veidoja ūdens un viļņu kustības, jo izstāde bija aplūkojama peldošajā mākslas galerijā "Noass”. Domājot par izstādi Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, bijusi ideja rakt kanālu no Daugavas, bet, iecerei nerealizējoties, rasts risinājums izmantot citu stihiju – vēju, ko rada paši apmeklētāji. Šī darba atbilde uz jautājumu "No kā rodas dzeja?" ir – no haosa organizācijas.

"Tas nozīmē, ka iekšā tur notiek kaut kāda haotiska kustība, griešana, rakstīšana tāpēc, ka to veido divas stihijas – kolektīvā daiļrade un šis vējš, arī ar rokām taisīts.

Un ir vēl magnetafons, kurš it kā lasa to, kas sanāk,” skaidro Aleksandrs Zapoļs.

"Mana darba nosaukums ir "No loga", un tur diezgan daudz logu. Tur arī ir tāda poētiska mašīna, kur ekrāns arī ir kā sava veida logs, uz tā ekrāna tiek rādīts viens un tas pats video, kurš arī filmēts no loga, un tur ir redzams pretējā nama logs,” atklāj Sergejs Timofejevs. "Un apmeklētājs var miksēt, savienot šo video ar četriem dzejoļiem. Un katrs no tiem dzejoļiem arī ir ierakstīts pie katra dzejnieka loga ar tām skaņām, kas tieši tajā brīdī bija apkārt.

Un tā atkal ir kaut kāda meditācija par to, kas ir ārpusē un iekšpusē, par to robežu starp iekšējo pasauli un ārējo pasauli un to vērošanu. Varbūt arī no tās vērošanas radās dzeja.”

Vladimirs Svetlovs piedāvā atbildi instalācijā "No ejas”

"Manā gadījumā atbilde varētu būt, ka no priekšsajūtas, kas rodas, tas poētiskais uztraukums, kas parādās pirms šī teksta parādīšanās. Darba liriskais varonis ir tāds zemapziņas iedzīvotājs, pazemes nezināms iedzīvotājs, kurš vēro no šī komfortablā un patīkamā, siltā dziļuma to, kas notiek apkārt. Un šeit rodas tas uztraukums, vēlme tikt vaļā no šī komforta vai palikt tajā un turpināt to baudīt,” bilst Vladimirs Svetlovs.

Artūrs Punte piedāvā instalāciju "No pulsācijas”, par kuru kolēģi saka, ka tas varētu būt tāds dzejas dievs, kurš iedod to galveno vibrāciju, kuru pēc tam dzejnieki pārvērš vārdos.

 

“Purvīša balvas 2019” kandidāti

  • Ēriks Apaļais - par gleznu sēriju "Diaries from Earth" (2014 - 2018), kura bija skatāma Sporta ielas 2 kvartālā Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles ietvaros.
  • Ieva Epnere - par personālizstādi "Dzīvo atmiņu jūra" "kim?" laikmetīgās mākslas centrā.
  • Kristaps Epners - par darbu "Forget Me Not" Kristapa Morberga rezidencē Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles ietvaros.
  • Gints Gabrāns - par papildinātās realitātes projekta SAN 2017. un 2018. gadā.
  • Romāns Korovins - par personālizstādi "Meistara Vu un meistara Lī satori" Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja (LNMM)  izstāžu zāles "Arsenāls" Radošajā darbnīcā.
  • Paulis Liepa - par izstādi "Daiļo mākslu kabinets" Mūkusalas Mākslas salonā.
  • Rasa un Raitis Šmiti - par izstādi "Mikropasauļu svārstības" RIXC mākslas galerijā.
  • Tekstu grupa "Orbīta" (Artūrs Punte, Vladimirs Svetlovs, Sergejs Timofejevs un Aleksandrs Zapoļs) - par izstādi "No kā rodas dzeja?" peldošajā mākslas galerijā "Noass".

"Purvīša balvas 2019" laureāts tiks nosaukts 12. aprīlī īpašā ceremonijā mākslas centrā "Zuzeum". Laikā no izstādes atklāšanas līdz laureāta nosaukšanai skatītājiem būs iespēja balsot arī par savu favorītu, kas, tāpat kā balvas ieguvējs, taps zināms "Purvīša balvas 2019" ceremonijā. 

Šogad piešķirta arī Purvīša balva par mūža ieguldījumu, un tās pirmā saņēmēja ir māksliniece Džemma Skulme

"Mana atbilde uz jautājumu, "No kā rodas dzeja?" skan kā pulsācija, skan kā tas sākotnējais impulss, kurš pēc manas hipotēzes ieskanas katra dzejnieka galvā, vēl pirms dzejoļa vārdi ir pierakstīti. Varbūt nav zināms, kas tieši būs tajā tekstā, bet jau ir zināma tāda kā intonācija, tā saucamā dzejas mūzika, tad tā jau skan,” atzīst Artūrs Punte. "Un mēģinājums to no jau sarakstītā dzejoļa atgūt atpakaļ arī ir tā mana instalācija, - vārdi ir izņemti, palikusi tikai vārdu pulsācija. Lai tas izklausītos ticamāk, tad ik pa brīdim tomēr tos vārdus var dzirdēt. Mēs varētu pārliecināties, ka tiešām tas impulss nāk no reāla dzejoļa.”

"Orbītas" pārstāvji uzskata, ka viņiem svarīga ir koncepcija, idejas, nevis materiāls vai kādu māksliniecisko paņēmienu apgūšana. Svarīgāk ir izdomāt, realizācijas procesu var uzticēt arī citiem.

"Tas laikam ir raksturīgs lielai daļai viņu darbības, kur viņi kļūst vizuāli, tur tā materialitāte ir rūpīgi apdomāta. Viņu drukātie izdevumi vienmēr ir tādi, ka nepietiek lasīt vai redzēt, kā nobildēta, kā izskatās, vajag arī taustīt un skatīties, kā ir salīmēts un kur tur ir roku darbs, un kā nodrukāts. Tādā ziņā varbūt "Orbīta" paši sevi turpina šajā izstādē," "Orbītas" veikumu vērtē "Purvīša balvas 2017" ieguvējs Krišs Salmanis.

"Bet kas man patīk, ka

"Orbītā" ir tā sajūta, ka tu ieej radošu cilvēku smadzenēs. Tur tā vide, kā tas viss ir radīts, ir sajūta, it sevišķi tur, kur ir jāgriež vēl ventilators, man liekas, ieeju savās smadzenēs, kad es izmisīgi mēģinu kaut ko radīt, tad tur tā apmēram izskatās," atzīst Anna Salmane.

"Orbīta” ir dzejnieku, fotogrāfu, mūziķu un multimediju mākslinieku apvienība, kas Latvijas kultūras dzīvē radoši iesaistās kopš 1999. gada, veidojot performances un instalācijas, izdodot bilingvālus krājumus, organizējot dzejas video, laikmetīgās mākslas un multimediju izstādes. 2015. gadā ar instalāciju "Divi soneti no Laputas” tekstgrupa "Orbīta” piedalījās izstādē "Ornamentālisms” Venēcijas biennāles paralēlās programmas ietvaros, 2016. gadā devās performanču un lasījumu turnejā pa ASV, bija arī starp pirmās Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles dalībniekiem. Tekstgrupa "Orbīta” saņēmusi Gada balvu fotogrāfijā, Latvijas Literatūras gada balvu, balvas dažādos grāmatu mākslas konkursos, divreiz bijusi nominēta Purvīša balvai.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti