Dienas ziņas

"Tautas panorāma" rīt Salā un Talsos

Dienas ziņas

Mūsdienu mākslas galerijas festivālā tiekas jaunieši

Cēsīs skatāma izstāde "Pāri mūriem"

Cēsīs skatāmi ieslodzīto jauniešu fotostāsti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dot vārdu tiem, kuri bieži paliek nesadzirdēti - tā par savu ideju kopā ar Cēsu Audzināšanas iestādes ieslodzītajiem veidot fotoprojektu teic franču fotogrāfs Žeremijs Jungs. Mēneša garumā jauniešiem viņš mācīja fotografēšanas pamatus un mudināja veidot fotostāstus, kuri nu skatāmi Cēsu pilsētvidē  izstādē “Pāri mūriem”.

Restes, kalendārs ar izsvītrotām dienām, grāmatas, draugi, ticība - tās ir fotogrāfijās iemūžinātās lietas un vērtības, ar kurām Cēsu Audzināšanas iestādes jaunieši saista savu ikdienu - dzīvi aiz mūriem. Desmit jauniešu veidotie fotostāsti, kas tapuši kopā ar fotogrāfu Žeremiju Jungu, sabiedrībai nu ļauj ielūkoties slēgtās iestādes ikdienā caur pašu iemītnieku acīm.

“Es gribēju dot viņiem radošo brīvību. Ja jaunieši tiek kaut kādā veidā nosodīti, sabiedrība, iespējams, viņiem vairs neuzticas. Bet, ja tu izrādi uzticību, viņi var izdarīt lieliskas lietas. Un izstāde to pierāda - rezultāts ir ļoti labs. Es uzskatu, ka visi var ko tādu izdarīt, ja vien tu dod viņiem brīvību to darīt," atklāj Žeremijs Jungs.

Lai arī sākotnēji projekts veidots kā sadarbība starp fotogrāfu Žeremiju Jungu un ieslodzītajiem, izstādi negaidīti ietekmēja arī Cēsu Audzināšanas iestādes vadība, no attēliem liekot izskrāpēt liecības par citu ieslodzīto identitāti, vidi un personālu. Šāda cenzūra fotogrāfu pārsteigusi, un projekts mainījis arī viņa priekšstatus par dzīvi nebrīvē. Mainījušies gan uzskati par vidi un gaisotni ieslodzījuma vietā, gan arī jauniešiem, kuri tur mīt. Slēgtajos gaiteņos ne miņas no iedomātās nospiestības un drūmuma, bet tur sastaptie pusaudži - parasti cilvēki ar saviem sapņiem, dzīvesstāstiem un raizēm.

“Kad biju kopā ar jauniešiem, man bija vienalga, ko viņi ir izdarījuši. Es tikai domāju, vai šī slēgtā, no sabiedrības izolētā iestāde ir īstā vieta, kur jauniešiem atrasties. Vai nav citu veidu, kā viņus iekļaut sabiedrībā, kā skaidrot dzīves noteikumus, jo šis pusaudžiem ir būtisks laiks, kad viņi veido savu personību. Prātoju, vai, atrodoties ieslodzījumā, tu vari izaugt labāks," uzskata Jungs. 

“Patiesībā mēs tik maz zinām par iekšpusi, kas notiek aiz šiem mūriem, žogiem, vārtiem. Man šķiet, ka tā nevajadzētu būt, ka jauniešus liek aiz restēm un tādā veidā risina uzvedības problēmas. Šķiet, ka tām tam īsti nebūtu jābūt, tādai vietai Cēsīs nebūtu jābūt droši vien," spriež Kaspars Goba, Ruckas mākslas rezidenču centra vadītājs.

Tāds arī izstādes mērķis - vedināt sabiedrību uz pārdomām, ka arī tur - otrpus mūriem - ir jaunieši, kuri dienas un gadus aizvada aiz slēgtām durvīm. Viņu veidoties fotostāsti Cēsu pilsētvidē būs skatāmi līdz septembra beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti