Dienas ziņas

Pie Aizkraukles dzelzceļa stacijas trūkst stāvvietu

Dienas ziņas

Radošā vārda un koka mākslas simpozijs Kuldīgā

No mikrometeorītiem veido mākslas darbus

Cēsīs māksliniece no Kanādas darbu radīšanā izmanto mikrometeorītus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Meklēt mikrometeorītus, mēģināt tos pārstrādāt un izmantot mākslas darbos – šādu eksperimentu Ruckas mākslas rezidenču centrā veic māksliniece no Kanādas. Līdz šim savā dzimtenē viņa praktizējusi darvas izgatavošanu no priedes un bērza, bet Cēsīs no meteorītu daļiņām radījusi tušu. Viesošanās Latvijā kanādietei ir īpaša, jo šī ir viņas vecvecāku dzimtene. 

Māksliniece Kristīne Mifsuda kopā ar cēsniekiem un citiem māksliniekiem dodas uz Ruckas muižas parka dīķi, lai tur meklētu mikrometeorītus. Viņa stāsta, ka ūdenstilpes šim nolūkam ir piemērotākas, jo tajās esot mazāk mākslīgo metālu. Lai izzvejotu mikrometeorītus, tiek izmantots ļoti spēcīgs magnēts. Atradumu gan uzreiz identificēt nav iespējams - šim nolūkam nepieciešams mikroskops. 

“Tas ir zinātnisks process, bet man kā māksliniecei - visnotaļ interesants. Ik gadu visā pasaulē viena kvadrātmetra platībā nokrīt viens mikrometeorīts, tātad šajā ūdenstilpē to ir simtiem. Izmantojot magnētu, varam tos atrast,” stāsta Mifsuda. 

Lai noteiktu, vai atradumi ir mikrometeorīti, māksliniece izmanto speciālu, datoram pievienojamu mikroskopu un ar koka irbulīti rūpīgi pārskata katru materiālu, ko magnēts nozvejojis. Tas ir ļoti laikietilpīgs process. Vaicāta, kā var droši zināt, ka atradums ir mikrometeorīts, māksliniece teic - vislabāk to veicāt zinātniekam, taču viņa izvēloties ticēt, ka tie ir īsti un nākuši no kosmosa. Tieši tas mākslas darbiem piešķir īpašu vērtību - mikrometeorītus māksliniece izmanto gan skulptūrās, gan arī meklē veidus, kā tos pārstrādāt. 

“No mikrometeorītiem es radīju tušu, un izejvielas tai savācu uz Vidzemes koncertzāles jumta. Tušā izmantotas ne tikai meteorītu daļiņas, bet arī zīļu cepurītes. No šī materiāla tapis mākslas darbs. Pagaidām gan tuša ir vienīgais, ko no mikrometeorītiem  esmu radījusi. Šobrīd turpinu tos meklēt, bet vēl nezinu, ko ar tiem darīšu. Pagaidām ir  izaicinājums tos atrast,” saka māksliniece. 

Ik gadu uz Zemes mikrometeorītu formā nokrīt aptuveni 40 tūkstoši tonnas kosmisko putekļu. Astronoms Ilgonis Vilks stāsta -  vislielākā iespēja šīs meteorītu daliņas ir atrast  vasarā, pēc lietus, it īpaši augustā, kad vērojama Perseīdu meteoru plūsma un arī decembrī pēc Geminīdu plūsmas.  

“Tas ir šādos dekoratīvos nolūkos, intereses piesaistīšanai, jo tas daudzums, kas uz Rīgu izkrīt diennaktī, laikam bija 9 grami. Ja pa visu Rīgu vajadzētu savākt 9 gramus puteklīšu, tas būtu neekonomisks process,” skaidro Vilks. 

Māksliniece Kristīne Mifsuda Latvijā uzturēsies vēl trīs nedēļas un savu eksperimentu turpinās, meklējot mikrometeorītus pilsētas attīstītajās teritorijās un integrējot tos mākslas darbos


 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti