Dienas ziņas

MK apstiprina veselības reformu

Dienas ziņas

Ventspilī daudzdzīvokļu mājām applūduši pagrabi

Seno glezniecības tehnoloģiju izstāde

Cēsīs izstādē apskatāmi senā glezniecības tehnoloģijā tapušie darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jau piecus gadus biedrība “Art Cēsis” rīko vasaras meistardarbnīcas, kurās profesionāliem māksliniekiem ir iespēja papildināt zināšanas un apgūt senās glezniecības tehnoloģijas. Īsi pirms svētkiem Cēsīs atvērta izstāde, kurā apkopoti mākslinieku darbi, kas tapuši šo gadu laikā.     

Mākslinieks Jānis Blanks ir viens no Cēsu meistardarbnīcu regulārajiem dalībniekiem. Viņš atzīst, ka iepazīšanās ar senajām glezniecības tehnoloģijām ir bijis kā aizraujošs ceļojums mākslas pasaulē.

“Pirms tam daudzas lietas bija neskaidras, bet tagad uz dažiem jautājumiem esmu dabūjis atbildes. Pats pataustījis to tehniku un vēl redzu, kādas pašam kļūdas, un blakus citi to pašu dara,” stāsta  mākslinieks Jānis Blanks.

Ik vasaru mākslinieki strādājuši ikonu gleznotāja un restauratora Dmitrija Leščenko vadībā, apgūstot olu temperu, ikonu un vaska krāsu glezniecību, mācoties gleznot ar eļļu un apgūstot seno fresku glezniecības pamatus.

Biedrības “Art Cēsis” pārstāvis uzsver, ka, nereti vērojot gleznotāju darbus, jūtama vienas tehnoloģijas atražošana. Piedaloties šajās meistarklasēs, māksliniekiem ir iespēja attīstīt savas radošās iemaņas un gūt jaunus izaicinājumus.

“Tā ir iespēja atkal mācīties, un visi ir vienādā līmenī, darbnīcā ir tā kopības sajūta, mēs esam atkal skolā, un visi rada no jauna,” saka  izstādes “Mantojums. Art Cēsis” kataloga sastādītājs Kaspars Reinis.

Tiesa gan, pievēršoties senajām glezniecības tehnoloģijām, māksliniekiem nācās secināt, ka mūsdienās ir visai sarežģīti atrast šim mērķim nepieciešamus, kvalitatīvus produktus.

Piemēram, sākot darbu olu temperā, nācies konstatēt, ka veikalā nopērkamās olas tam nav piemērotas.

“Mums vajadzēja pašiem audzēt savas ''ikonu vistas'', mēs gājām uz saimniecību “Zaķīši”, un viņi apsolījās, ka vista izperēs cāļus, iemācīsies ēst gliemežus, sliekas un dzīvot dzīvi, kas ir patiesībā vistai. Un, kad tās vistas paaugās, viņas dzīvoja ārā un dēja ikonām derīgas olas,” stāsta biedrības “Art Cēsis” valdes priekšsēdētāja Inese Ciekure.

Nākamvasar Dmitrija Leščenko vadībā gleznotāji apgūs akvareļa tehnoloģiju. Šoreiz krāsu pigmentus plānots iegūt, izmantojot augu valsti. Mākslinieki iecerējuši iemūžināt dažādus Cēsu pilsētas skatus Latvijas simtgades priekšvakarā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti