Dienas ziņas

Jaunietis Latgalē attīsta vistu dabisku audzēšanu

Dienas ziņas

Arhitektūras studentu plenērs Aizputē

Cēsīs atklāj multimediālu performanci

Cēsīs atklāta multimediju izstāde «Simbolisms»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Cēsīs, Pilsmuižas klētī, 29. maijā atklāja unikālu multimediālu izstādi “Simbolisms”. Purvītis, Rozentāls, Valters – tās ir vairāk nekā 40 vecmeistaru gleznas, kas atdzīvojas, izmantojot mūsdienīgus tehnoloģiskus risinājumus. Izstāde Cēsīs būs apskatāma līdz 20. septembrim.

Virtuālā mākslinieku veidotā animācijas performancē redzami latviešu vecmeistaru darbi, kas savulaik Latvijas valsts simtgadē izstādīti Parīzē, Orsē muzejā.

Multimediālos mākslas darbus izstādē papildina ne tikai video projekcijas, bet arī latviešu komponistu Jāzepa Vītola, Emīla Dārziņa, un Jāņa Mediņa skaņdarbu interpretācija, kā arī dzeja, ko ierunājuši aktieri Sandra Kļaviņa, Voldemārs Šoriņš un Jēkabs Reinis. Tēma, kas caurvij šo izstādi ir “Mīts – Cilvēks – Daba”.

Performance tapusi tā, lai uzrunātu gan mākslas pazinējus, gan arī tos, kam līdz šim glezniecība bijusi sveša. Tai skaitā lai aizrautu arī bērnus un pusaudžus.

Apmeklētāji teic, pēc diviem mēnešiem, kas aizvadīti izolācijā, šī izstāde ir kā pamatīgs svaiga gaisa malks.

“Es apraudājos, to redzot, jo to, ko var baudīt “onlainā”, es neuzskatu par mākslu, bet šis bija kaut kas,” stāsta izstādes apmeklētāja Indra Vīlipsone.

Ceļojošo multimediālo simbolisma izstādi veido Latvijā un pasaulē atpazīstami videomākslinieki Māra Kalves vadībā, skaņu dizainu veidojis Ernests Ansons, izstādi producē Leonarda Ķestere.

Šis ir otrais digitālā izstāžu nama “Lumiere” multimediālais projekts, ko var šobrīd aplūkot Cēsīs – Cēsu pils tornī ir izveidota izstāde-performance par Cēsu pils stāstu.

Digitālā mākslas izstāde “Simbolisms” būs apskatāma daudzos reģionos un lielākajās pilsētās. Līdz 20. septembrim tā atradīsies Cēsu Pilsmuižas klētī, bet no 30. septembra – Liepājas muzejā. Savukārt nākamgad izstādi plānots izstādīt Rīgā un citviet Latvijā.

Šī izstāde ir skatītājiem nodota, bet tās veidotājiem padomā jau nākamais izaicinājums, šoreiz multimediāls stāsts par Rīgas vēsturi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti