Cēsīs atklās JCE biennāles laikmetīgās mākslas izstādi «Stop Making Sense»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 7. augusta Vides risinājumu institūta (VRI) Zinātnes un mākslas centrā “Brūzis” Cēsīs būs apskatāma JCE biennāles 2019 – 2021 “Eiropas jaunrade” laikmetīgās mākslas izstāde “Stop Making Sense”. Tajā būs redzami mākslas darbi, ko veidojuši 55 mākslinieki no 7 valstīm, informēja VRI pārstāve Magda Jēgere.

JCE biennāles izstāde Cēsīs viesosies jau trešo reizi. Šī gada izstādē būs apskatāmi laikmetīgās mākslas darbi, ko veidojuši 55 jaunie mākslinieki no septiņām Eiropas valstīm: Francijas, Dānijas, Itālijas, Spānijas, Portugāles, Latvijas un Rumānijas.

Par izstādes vadmotīvu Latvijā izvēlēts vēstījums “Stop Making Sense”, kas atsaucas uz pasaulē šobrīd valdošo apjukumu un laikmetīgās mākslas tendenci iegrimt padziļinātās interpretācijās, skaidro organizatori. Kuratori Tīna Pētersone un Alberto Di Gennaro iezīmē savu redzējumu: ““Stop Making Sense” ir atbildes reakcija neskaidrībai, kas pēdējos mēnešos kļuvusi par normālu ikdienas sastāvdaļu. Kad pasākuma plānus no “Going” nākas pārcelt uz “Maybe”, drīz vien tiekot atceltam pašam notikumam, top skaidrs, ka plānot nav jēgas, jo šādu lēmumu pieņemšana sniedzas krietni tālāk par indivīda ietekmes lauku. Tā vietā “Stop Making Sense” ir mudinājums atteikties no pieņēmumiem, ko esam raduši formulēt, veidot un uzturēt vien ar prāta palīdzību. Redzēt skaidri. Bez izlikšanās, ka tam ir kāda jēga.”

Latvijas delegācija JCE biennāles 2019-2021 atklāšanā Monrūžā, Francijā.
Latvijas delegācija JCE biennāles 2019-2021 atklāšanā Monrūžā, Francijā.

JCE biennālē 2019-2021 Latvijas delegāciju pārstāv septiņi mākslinieki: Annemarija Gulbe, Elīna Semane, Luīze Rukšāne, Sabīne Vernere, Santa France, Krišs Zilgalvis, Krišjānis Elviks un kuratore Tīna Pētersone. Izstādes atklāšanā Monrūžā, Francijā, starptautiska mākslas profesionāļu žūrija izvēlējās perspektīvākos no māksliniekiem, pasniedzot tiem “Grand Prix” balvas, kurās ietilpst apmaksāta 6 mēnešu rezidence Parīzē un stipendija. Divus no trim piešķirtajiem apbalvojumiem saņēma Latvijas delegācijas pārstāves – Santa France un Annemarija Gulbe. Īpašu novērtējumu un specbalvu – apmaksātu rezidenci Parīzē – saņēma arī māksliniece Sabīne Vernere.

Ar Latvijas delegāciju un citu valstu māksliniekiem iespējams iepazīties šeit.

Starptautiskās žūrijas prezidente, Šveices mākslas galerijas „Galerie Laurence Bernard“ direktore, Odrija Teičmane uzsvēra: "Latvijas delegācija šogad uzrādījusi īpaši augstu sniegumu, demonstrējot svaigu skatījumu un aktualitāti kā darbu naratīvos, tā izvēlētajos medijos.”

JCE biennāles 2019-2021 atklāšana Monrūžā, Francijā.
JCE biennāles 2019-2021 atklāšana Monrūžā, Francijā.

JCE laikmetīgās mākslas biennāle tika izveidota 2000. gadā Parīzes piepilsētā Monrūžā ar mērķi sniegt atspēriena iespējas jaunās paaudzes māksliniekiem un veicināt viņu atpazīstamību Eiropas un pasaules mērogā. Biennālē piedalās valstis, kas apņēmušās stimulēt laikmetīgās mākslas un kultūras norises. Pateicoties kuratora Alberto Di Džennaro un Kaņepes kultūras centra vadītāja Dāvja Kaņepes iniciatīvai, JCE biennāle nonāca Latvijā. Divu gadu laikā biennāles izstāde apceļo iesaistīto valstu galerijas un mākslas centrus, pavisam kopā mērojot 5850 km. Zinātnes un mākslas centrs “Brūzis” ir trešā biennāles izstādes pieturas vieta. Pēc tam tā dosies uz Klužu-Napoku Rumānijā.

Izstāde būs apskatāma no 2020. gada 7. augusta līdz 27. septembrim zinātnes un mākslas centrā “Brūzis”, Lenču iela 11, Cēsis.

Latvijas dalību JCE biennālē vada Vides risinājumu institūts (VRI) sadarbībā ar scenogrāfu un kuratoru Alberto Di Džennaro. Izstādi finansiāli atbalsta Cēsu novada pašvaldība.

Par Vides risinājumu institūtu

Vides risinājumu institūts (VRI) ir starptautiska pētniecības, attīstības un inovāciju organizācija. Tajā apvienojušies dažādu nozaru eksperti un speciālisti, kas, pielietojot jaunākās tehnoloģijas un zināšanas, izstrādā risinājumus ar dabas resursu apsaimniekošanu saistītiem izaicinājumiem. Kopš 2013. gada VRI ir Cēsu Vecā alus brūža īpašnieks un saimnieks. VRI tajā attīsta Zinātnes un mākslas centru “Brūzis” – starptautisku platformu zinātniekiem, māksliniekiem, inženieriem un citu jomu speciālistiem, kas kopīgiem spēkiem risinās kompleksas vides problēmas un veidos nākotnes attīstības scenārijus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti