Kultūras ziņas

Atklāts lielākais eMuzejs Latvijā

Kultūras ziņas

Taps dokumentāla filma par Marisu Jansonu

EU4ART – ceļš uz vienotu Eiropas izglītības telpu

Ceļā uz vienotu Eiropas izglītības telpu – Mākslas akadēmijas starptautiskās sadarbības alianse

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Neraugoties uz pandēmijas radītajiem apstākļiem, no izvēlētā kursa uz vienotu Eiropas izglītības telpu neesam novirzījušies. Tas ir galvenais secinājums, ko 11. martā attālinātajā sarunā dzirdējām no mākslas augstskolām Budapeštā, Drēzdenē, Romā un Rīgā, kas pērn apvienojās aliansē “EU4ART”. Šis projekts ļauj studentiem un pedagogiem mācīties no kolēģiem ārvalstīs un dalīties pieredzē, uzlabojot izglītības kvalitāti

Latvijas Mākslas akadēmija kopā ar partneriem no Budapeštas, Drēzdenes un Romas pērn izveidoja apvienību “EU4Art Alliance”, lai veicinātu augstākās izglītības kvalitāti, sekmētu sadarbību, attīstītu studentu un pedagogu mobilitāti. 11. martā partneri tikās attālinātā preses konferencē, lai informētu par līdz šim paveikto un nākotnē plānoto.

“Mākslas akadēmijām un mākslas universitātēm Eiropā, jo īpaši Eiropā, ir līdzīgas problēmas, bet tās vieno arī kaislība, entuziasms un izpratne par mākslas pedagoģijas un mākslas vēstures misiju,” uzsvēra Romas Mākslas akadēmijas pārstāve Ticiana Dačille

Kā norādīja Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Kristaps Zariņš, tas, ka Latvijas Mākslas akadēmija ir šīs alianses biedrs, liecina, ka tā ir eiropeiski attīstīta un piedāvā eiropeiski domājošu izglītību.

Projekta norisi, protams, ietekmējusi arī globālā pandēmija. Latvijas Mākslas akadēmijas projektu un attīstības daļas vadītājs Jānis Gailītis stāstīja: “Mēs esam izgājuši tādiem viļņveida procesiem cauri. Mēs esam paspējuši gan apciemot viņus, gan arī viņi atbraukuši pie mums pagājušajā gadā vasarā. Mums ir dažādi konkursi, kur kopēji piedalās un arī kopēja žūrija no vairāku augstskolu pasniedzējiem sastāv, mēs tātad apmaināmies ar izstādēm, apmaināmies ar dažādām idejām, savukārt studentu pašpārvaldes – viņas tā kā neatkarīgi savstarpēji vēl sadarbojas.”

Lai arī projekts ir svarīgs un veido starptautisku augstskolu tīklu ar ilgtermiņa mērķiem, akadēmijas rektors atzina, ka Latvijas politiķi finansiālu atbalstu sniedz nelabprāt. Viņš skaidroja: “Jācīnās par valsts atbalstu šīm aliansēm, kaut gan tas ir pretrunā ar kopējo Eiropas skatījumu, kur mūsu partneraugstskolām, piemēram, ir trīskāršs atbalsts prasītajam.”

Lai prezentētu Latvijas jaunos māksliniekus, tapusi arī virtuāla izstāde ar akadēmijas Gleznošanas katedras maģistra programmas studentu Ata Izinda, Kristīnes Daukštes, Konstances Zariņas, Kristīnes Kliginas, Envijas Mednes, Reiņa Bērziņa, Lienes Rumpes un Madaras Kvēpas darbiem.

Akadēmijas mākslas telpas “Pilot” vadītāja Sabīne Vernere atzīmēja: “Man liekas ļoti interesanti ir apskatīties, kas notiek glezniecības katedrā, saprast, ka glezniecība ļoti sen vairs nav tradicionālais tehnikas savienojums eļļa uz audekla, ka domāšanas veids par glezniecību ir jau sen izkāpis ārpus robežām. Studenti runā par ļoti daudz sabiedrībai svarīgām tēmām.”

Izstādi digitāli būs iespējams skatīt pakāpeniski – ik nedēļu divu mākslinieku darbi tiks ievietoti akadēmijas mājaslapā un sociālajos tīklos.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti